Çin savaşa mı hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Çin savaşa mı hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2023 07:00

Pekin askeri harcamaları son dört yılın en büyük artışını yaparak 225 milyar dolara çıkarma kararı aldı. Tayvan’la birleşme hedefini yineleyen Başbakan Li Kıçiang, orduya ‘hazırlık durumunu geliştirme’ talimatı verdi.

Haberin Devamı

ÇİN’in görevi bırakmaya hazırlanan Başbakanı Li Kıçiang, bu unvanla katıldığı son Ulusal Halk Kongresi oturumunda, askeri tehditlerin arttığını kaydederek, orduya “eğitimleri yoğunlaştırma” çağrısı yaptı. Çin’in en üst düzey yasama organı toplantısında yaptığı 53 dakikalık konuşmada, hükümetinin çalışmaları hakkında bilgi veren Kıçiang, bu yıl savunma harcamalarına ayrılan bütçenin yüzde 7.2 artışla 225 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Bu 2019’dan beri en büyük yıllık büyüme olurken, dünyanın ikinci büyük ordusunun bütçesi geçen yıl da yüzde 7.1 büyümüştü. Buna karşın ABD ordusunun bütçesi 800 milyar dolar seviyesinde.

‘DIŞ TEHDİTLER ARTTI’

Başkent Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda gerçekleştirilen ve Devlet Başkanı Şi Cinping’in yanı sıra 2980 Komünist Parti delegesinin katıldığı oturumda Başbakan Li, “Çin’i engellemeye ve kontrol altına almaya yönelik dış girişimlerin arttığını” söyledi. “Silahlı kuvvetler, eğitimlerini ve hazırlığını yoğunlaştırmalı” diyen Li, savaş kapasitesinin arttırılması gerektiğini ifade etti. Söz konusu açıklamalar, Çin’in Ukrayna savaşında Rusya’ya silah temin edeceğine dair endişelerin Batı başkentlerinde dile getirildiği bir döneme rastlıyor. Yıllardır başta Tayvan meselesi ile Hong Kong ve Sincan’daki insan hakları ihlalleri yüzünden zaten gergin olan Washington-Pekin ilişkileri, geçen ay yaşanan “casus balon” kriziyle daha da tırmanmıştı. ABD’nin “casusluk amaçlı” dediği balonu F-22 savaş uçağından atılan füze ile düşürmesine Çin, “Sivil amaçlı hava gözlem aracına yönelik saldırganlık kabul edilemez” şeklinde tepki göstermişti.

Haberin Devamı

Çin savaşa mı hazırlanıyor

TAYVAN ÇAĞRISINI YİNELEDİ

ABD’li yetkililer, Çin’in yakın gelecekte Tayvan’ı işgal edebileceğinden endişe ediyor. Konuşmasında Tayvan meselesine de değinen Başbakan Li, adanın kendi toprakları olduğu savını yineledi. Li, Tayvan’ın bağımsızlığına karşı çıkmak için kararlı adımlar atmayı sürdüreceklerini vurgularken, “barışçıl yeniden birleşme” çağrısında da bulundu. Tayvan’ın bağımsızlığını hiçbir zaman kabul etmeyen Çin daha önce, “gerekirse zor kullanarak” birleşmeyi deneyeceklerini ilan etmişti. Devam eden Ulusal Halk Kongresi kapsamında Devlet Başkanı Şi Cinping’in adı üçüncü dönem için resmen ilan edilecek. Şi’nin görev süresinin bir beş yıl için daha uzayacağı, geçen ekim ayındaki Komünist Parti toplantısında kesinleşmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!