Çin’de katliamın 25'inci yılında akıl almaz sansür

Güncelleme Tarihi:

Çin’de katliamın 25inci yılında akıl almaz sansür
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 12:20

Çin hükümeti Çin Halk ordusunun namlularını öğrencilere ve halka çevirdiği Tiananmen Meydanı katliamının 25'inci yıldönümünde sosyal medyada 'meydan' ve 'ordu' kelimelerinin yanı sıra '4 Haziran', 'bugün', 'hatırla', 'unutma', 'ulusal hafıza kaybı günü' gibi kelimelerin kullanımını da yasakladı. İnternet kullanıcıları ise çareyi 4 Haziran yerine '35 Mayıs' tarihini kullanmakta buldu.

Haberin Devamı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (Reporters Without Borders) ülkede '25' ve '25'inci yıldönümü' kelimeleri ile yapılan internet aramalarının da sonuç vermediğini belirtirken, katliamın gerçekleştiği 1989 senesinin Çin’in Wikipedia’sı sayılabilecek Baike internet sitesinden tamamen silindiğini söyledi.

Çin’in Twitter benzeri sosyal medya sitesi Weibo’nun kullanıcıları sansürü aşmak ve bu acı olayı hatırlamak için 4 Haziran yerine '35 Mayıs' tarihini kullandıkları gözyaşı çizimleri içeren mesajlar paylaştı. Ancak Çin hükümetinin internet denetçileri çoğu zaman bu paylaşımları bile tespit edip silmeyi başardı.

Çin’de katliamın 25inci yılında akıl almaz sansür
ÜNLÜ SANATÇI TİANANMEN'İN YILDÖNÜMÜ ÖNCESİ GÖZALTINA ALINDI



Uzmanlar bu yıl Çin hükümetinin sansür işini geçmişe göre çok daha fazla ciddiye aldığını ve katliam ile ilgili paylaşım ve protestoları nedeniyle tutuklanacak kişilerin sayısının da geçmişe göre daha fazla olacağına inandıklarını söyledi.

Tiananmen Katliamı’nın 20'nci yıldönümünde Çinli internet kullanıcıları dünyaca ünlü “tankları durduran adam” fotoğrafını paylaşamadıkları için, fotoğrafın tankların yerine sarı plastik ördekler yerleştirilmiş bir versiyonunu paylaşmaya başlamış; bunun üzerine yetkililer Çin genelinde 'sarı ördek' kelimelerinin internette aranmasını yasaklamıştı.

Haberin Devamı

Çin’de katliamın 25inci yılında akıl almaz sansür
TAKSİM MEYDANI 31 MAYIS 2038'DE NASIL OLACAK



Geçen yıl ise Weibo kullanıcıları katliamın kurbanlarını anmak için Çin halkına “Siyah giyinmelerini ve mum yakmalarını” tavsiye etmiş, hükümet de 'siyah' ve 'mum' kelimelerinin internette aranmasını yasaklamıştı.

1989 yılının 4 Haziran gününde Çin ordusu 15 Nisan’dan beri Pekin’in Tiananmen Meydanı’nda öğrenci, aydın ve işçilerin önderliğinde devam eden protestoları kanlı bir şekilde bastırmıştı.

Çin hükümeti ölü sayısının 200 ile 300 olduğunu belirtirken Çin’in öğrenci örgütleri ve Çin Kızılhaç’ı ölü sayısının 2 bin ile 3 bin arasında olduğunu iddia etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!