Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin sınırlarının belirlendiği Lozan Antlaşması’nın imzalandığı tarihi Beau-Rivage Palace Oteli’nde dün kritik Suriye toplantısı vardı. Suriye’de geçen ay ilan edilen ateşkes kısa bir süre sonra çökmüş, Suriye ordusu ve Rusya’nın Halep kentinde muhalif bölgeleri havadan bombalanması sonucu ABD, Rusya ile Suriye konulu temaslarını kesmişti.
‘BEYİN FIRTINASI GERÇEKLEŞTİ’
Dün İsviçre’nin Lozan kentindeki göl kenarındaki otelde yapılan toplantıda ateşkes çabaları ve Halep’e insani yardımların ulaştırılması yeniden tartışıldı. Toplantıya ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan, İran, Irak, Katar, Ürdün ve Mısır dışişleri bakanları ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yer aldı. Toplantı öncesi, ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları John Kerry ile Sergey Lavrov, iki ülke arasındaki görüşmelerin askıya alınmasının ardından ilk kez ikili görüşme yaptı. Daha sonra başlayan yuvarlak masa toplantısı ise 4.5 saat sürdü. Dokuz ülkenin katıldığı toplantı sonrası ortak bir açıklama yapılmadı. Türkiye’nin Halep’e insani yardım ulaştırılması için uluslararası bir konvoy oluşturulmasını teklif ettiği toplantıda, katılımcı ülkeler bir anlayış birliğine varamadı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, taraflar arasındaki gerginliğe rağmen ‘beyin fırtınası’ gerçekleştirdiklerini söyledi. Rusya Bakan Lavrov da ayrıntı vermeden çeşitli ilginç teklifleri değerlendirdiklerini ve yakın gelecekte temaslara devam edileceğini söyledi.
KESİN SONUÇ ÇIKMADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise toplantıdan kesin sonuç çıkmadığını, herkesin her şartta siyasi müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi. BM’nin Halep’ten çıkması çağrısı yaptığı El Nusra ( yeni adıyla Fetih El Şam) ile ilgili de önemli açıklamalar yapan Çavuşoğlu “Halep’ten El Nusra teröristlerinin bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Bu bölgede özellikle, muhalefetin de El Nusra’dan ayrılması gerekiyor. Burada ‘El Nusra ayrılsın sonra ateşkes sağlansın’ veya ‘Önce ateşkes sağlansın ki muhalefet kendisini El Nusra’dan ayırsın, El Nusra ve diğer teröristler varsa bölgeden ayrılsın’ konusunda farklı görüşler oldu. Gayriresmi formatta ve değişik görüş alışverişleri olduğu için farklı görüşlerini ortaya koyan oldu. Ama bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım” dedi. Türkiye’nin Başika kampı nedeniyle sorun yaşadığı Irak’ın gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu ise toplantı boyunca konuşmayan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi’nin toplantı biterken ayaküstü söz aldığını, Suriye’deki durumun Irak’ı da etkilediğini, dolayısıyla terör örgütü DEAŞ’in her iki ülkeden de en kısa zamanda temizlenmesi gerektiğine vurgu yaptığını aktardı.