CIA skandalına Türkiye de bulaştı

Güncelleme Tarihi:

CIA skandalına Türkiye de bulaştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2005 02:10

ABD’li eski ajan Wayne Madsen, ABD’deki CIA ajanı skandalıyla 23 Temmuz günü Galata Köprüsü’ndeki patlama arasında bağlantı olabileceğini söyledi. Madsen’e göre, adı basına sızdırılan Valerie Plame’in ekibindeki ajanlar İstanbul’da bazı İranlı ve Pakistanlılarla görüşmeler yapıyordu. Ekip ortaya çıkınca, Türkiye’de CIA’ya karşı intikam amaçlı küçük çaplı eylemler başladı.

ROVEGATE diye adlandırılan, bir CIA ajanının kimliğinin basına sızdırılması skandalı ile Türkiye’deki ‘küçük çaplı’ bazı terör eylemleri arasında bağlantı bulunabileceği ortaya çıktı. Buna göre, 23 Temmuz günü, Galata Köprüsü’nün Eminönü tarafındaki bir restoranda meydana gelen patlamanın, CIA’ya karşı bir intikam eylemi olabileceği ileri sürüldü.

‘Süper gizli servis’ NSA’nın ödüllü eski ajanı Wayne Madsen, CIA’daki kaynaklarına dayanarak bu iddiaları ortaya atarken, Valerie Plame’in kimliğinin basına sızdırılmasından sonra, ajanlarının yanı sıra, CIA’nın safına çekmeye çalıştığı ve bir araya geldiği çeşitli kişilere karşı bazı istihbarat örgütlerinin harekete geçtiğini belirtti.

İSTANBUL’DA CİRİT ATMIŞLAR

Valerie Plame ve bir CIA ekibi ‘Brewster Jennings & Associates’ isimli ve ‘legal’ görünümlü bir enerji danışmanlık şirketinin ‘çalışanları’ gibi casusluk faaliyeti gösteriyordu. CIA ekibi, çeşitli ülkelerde kitle imha silahları konusunda ‘bilgi ve uzmanlık sahibi’ olan kişilerden istihbarat topluyordu.

Wayne Madsen, Hürriyet’e, ‘CIA ekibi Türkiye’de çok aktifti. Valerie Plame Türkiye’ye gitti mi bilmiyorum. Ancak, İran, Pakistan ve çeşitli Orta Asya ülkelerinden insanlar ile İstanbul’da buluşuyorlardı. Müslüman ülke olması, İsrail ile ilişkileri ve eski Sovyet Cumhuriyetleri’ne yakınlığı Türkiye’yi bir çekim merkezi haline getirdi’ dedi.

Madsen’e göre, Valerie Plame’ın adının basına sızdırılması çok sayıda ajanı ‘örtüsüz’ bıraktı ve CIA’nın bağlantı kurduğu birçok kişiyi de ölüm tehlikesiyle karşı karşıya getirdi. Madsen, Galata Köprüsü’nde yaşanan türden, restoran, bar ve otellere yönelik ‘küçük çaplı ve terör görüntülü eylemlerin’ CIA’da ciddi kaygılara yol açtığını söyledi.

Madsen, Plame’in adının basına sızmasından sonra, Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki Marriott Oteli’nin bombalandığını özellikle hatırlattı. Wayne Madsen, bir CIA ekibinin aynı otelde kalmak için önceden rezervasyon yaptırdığını, ancak alınan bir ihbar sonucu Marriott’ta kalmaktan vazgeçildiğini belirtti. Marriott Oteli’ndeki patlamada 14 kişi ölmüş 148 kişi yaralanmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!