Güncelleme Tarihi:
Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, yasadışı İslami Selamet Cephesi'nin (FIS) siyaset yasağını kaldırmayı düşündüğünü açıkladı. Buteflika, FIS'in şartlı olarak yeni bir siyasi parti olabilmesine yeşil ışık yaktı.
Buteflika, İngiliz The Financial Times gazetesine özel demecinde, ‘Şimdiki liderlerinin yer almaması ve anayasaya bağlı kalması koşuluyla, FIS’in değişerek yeni bir siyasi parti olarak kurulabilmesine izin verebilirim. Laiklerin ve ateistlerin siyasal partilere katılmalarını kabul ediyorsam, anayasaya bağlı kalmaları koşuluyla din adamlarının da bir siyasal partiye katılmalarını neden kabul etmeyeyim' dedi.
Devlet Başkanı Buteflika, FIS'in bir numaralı ismi Abbasi Madani'nin tüm siyasi eylemlerini bırakma sözü vermesi halinde serbest bırakılabileceğini söyledi. Buteflika, cinayet ve tecavüz suçu işlemiş veya bu kişilere yardım etmiş olanların da siyaset sahnesinden uzak tutulması gerektiğini kesin olarak vurguladı. Cezayir lideri, 1992'de FIS'in kazandığı genel seçimlerin ordu tarafından iptalini ise ‘ihlal’ olarak yorumladı.
Cezayir'de terörü sona erdirmek için hazırlanan ve silahı bırakacak aşırı dinci militanların affedilmesini öngören af yasası parlamentoda kabul edilmişti. Af yasasının meşruiyet kazanması için referandum yapılacağı belirtiliyor. Cezayir'de aşırı dincilerin affına giden yol, İslami Selamet Cephesi'nin (FIS) silahlı kolu olan İslami Selamet Ordusu'nun (AIS), geçen ay barış önerisi yapması ve devlete karşı olan savaşını sona erdirdiğini açıklamasından sonra açılmıştı. Buteflika, barış önerisine, cinayet ve tecavüz suçu işlememiş olan binlerce aşırı dinci militanı affederek cevap vermişti. Yetkililer, şimdiye kadar 2500 aşırı dincinin serbest bırakıldığını açıkladılar. 1992'de FIS'in kazandığı genel seçimlerin ordu tarafından iptalinden sonra patlak veren şiddette yaklaşık 100 bin kişi can verdi.