Güncelleme Tarihi:
Cezayir-Fransız İlişkilerinin Sömürge Kültüründen Arındırılması Ulusal Mahkemesi adına Resmi Sözcü Hakim Fatma Benbrahem, TBMM Başkanı Bülent Arınç’a bir mektup gönderdi. Benbrahem, mektubunda Cezayir-Fransız İlişkilerinin Sömürge Kültüründen Arındırılması Ulusal Mahkemesi olarak Fransa’nın Cezayir’de 48270.5 gün boyunca sürdürdüğü sömürgecilik döneminde Fransa devleti tarafından binlerce Cezayirli kadın ve erkeğe yönelik olarak işlenen suçları, ırksal soykırımları ve insanlık suçlarını kınayan “cesur tutumuyla ilgili olarak Türk halkına, sizin aracılığınız ile selamlarını ve teşekkürlerini sunmaktan onur duyduğunu" iletti.
FRANSA, NAZİ KATLİAMLARINI İNKAR EDİYOR
Fransa’nın sömürge döneminde yaptığı eylemlerden “soykırım” diye söz eden Benbrahem, "Bugün diğer uluslara; insani ilkeler, insan hakları ve halkların hakları ile ilgili ders vermek isteyen Fransız devleti, Cezayir’in farklı şehirlerinde, sivillere karşı işlediği bir dizi ırksal soykırımı içeren ‘Nazi’ katliamlarının tümünü her daim inkar etmektedir. Bu soykırım eylemleri, Fransa’nın Başkent Cezayir’in batı kıyısına ayak bastığı tarih olan 14 Haziran 1830’dan itibaren, teslimiyeti ve aşağılanmayı reddeden Müslüman halkın meşru direnişini yok etmek amacıyla devam etmiştir" dedi.
BİLİNEN TÜM İNSANLIK SUÇLARININ ÖTESİNDE
Fransa’nın 132 yıl boyunca işlediği suçun; “vahşeti ve korkunçluğuyla halklar tarihinde bilinen tüm insanlık suçlarının ötesinde olduğunu” savunan Benbrahem, "Fransa Parlamentosu; Fransa devletinin karanlık sömürge tarihini tanıması ve Cezayir ile diğer sömürgelerde bulunan milyonlarca kurbana özürlerini sunması için Cezayir halkı tarafından yapılan çağrılara ve Fransa ile dünyada yükselen özgür çığlıklara rağmen, ırkçı, insan hakları ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın ilkelerine aykırı, sömürgeciliği yücelten ve suçu örtbas eden bir kanunu, insan iradesi ve tarihi gerçeklere aykırı olarak, utanmaksızın, 23 Şubat 2005 tarihinde kabul etme cüretini göstermiştir” dedi.
ÇALIŞMANIN DEVAMINI GETİRMENİZİ TEMENNİ EDİYORUZ
“Tarihin, Cezayir’e karşı düzenlenen haçlı seferleriyle mücadelede birbirine karışmış kanların ve Cezayir donanmasının vurucu güçlerden biri olarak görev yaptığı Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşlarının hatırasına binaen”, Cezayir’in, Türklerin de ülkesi olduğunu ifade eden Benbrahem, TBMM’de Cezayir ve eski kolonilerde Fransız sömürgeciliğini suç sayan bir yasanın hazırlanmasını teklif eden milletvekillerini ve Türk halkının tutumunu selamladığını vurguladı. Benbrahem, “Fransa devletini, tıpkı Yahudilere karşı yaptığı gibi, işlediği suçları tanımaya, özürlerini sunmaya ve sömürge suçunun sonuçlarıyla ilgili sorumluluklarını üstlenmeye mecbur etmek için üzerinde baskı oluşturma amacını güden ve Cezayir halkını destekleyen bu çalışmanın devamını getirmenizi temenni ediyoruz" diyerek mektubunu bitirdi.
TEKLİFLER ALTKOMİSYONDA
Benbrahem’ın sözünü ettiği 3 yasa teklifi halen TBMM Adalet Altkomisyonunda bekliyor. Fransa Ulusal Meclisi’nin İnkar Yasasını kabul etmesine misilleme olarak gündeme gelen yasa tekliflerinde; "8 Mayıs'ın Cezayir soykırım günü ilan edilmesi, soykırımı reddedenlere bir-beş yıl hapis ve 100 bin YTL para cezası verilmesi", "Ermenilere soykırım yapıldığını iddia edenlere bir-üç yıl hapis cezası verilmesi" ve "Cezayir halkına yönelik soykırımı reddedenlere bir-üç yıl hapis cezası verilmesi" öngörülüyor. Ancak komisyonda bu tekliflerin kabul edilmesi yerine TBMM’nin ortak tavranın ortaya konulması yönünde görüş belirmiş, nitekim daha sonra TBMM’de temsil edilen tüm partilerin katıldığı bir Fransa’yı kınama bildirisi kabul edilmişti.