Çevreci ürünlere büyük ilgi var

Güncelleme Tarihi:

Çevreci ürünlere büyük ilgi var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 00:10

KOPENHAG Belediye binasının önündeki meydan iklim konferansı boyunca Hopenhag (İngilizce hope sözcüğüne gönderme yapılıyor; hope, “umut” demek) alanı ilan edildi. Etkinlikler öğlen 12’de başlıyor, geceyarısına kadar sürüyor. Film gösterimleri, şiir dinletileri ve konserler düzenleniyor. Ama ziyaretçiler en çok ışıklandırılmış kompartımanlarda sergilenen çevreci ürünlere ilgi gösteriyor. Örneğin Siemens’in tasarladığı elektrikli motosikleti yakından incelemek isteyenler uzun bir kuyruk oluşturdu.

Hopenhagen Meydanı’ndaki devasa Dünya maketinin de ilginç bir özelliği var. Konferans boyunca müzakerelerin durumuna göre renk değiştirecek, bir mucize olur da Kyoto Protokolü gibi ülkeleri yasal olarak bağlayan bir antlaşma yapılırsa ışıl ışıl parlayacak.

Cinsiyetle iklimin ne alakası olabilir

İKLİM Konferansı’nın en ilginç konularından biri de ‘Cinsiyet ve Küresel Isınma’ydı. Elbette toplantıya katılan birçok insan gibi ben de ‘Bir tane dünya var. Isınıyorsak hep beraber, kurtarıyorsak yine hep beraber. Kadın- erkek ayırmanın ne manası var’ diye düşünüyordum ki Gender CC adlı sivil toplum örgütü beni aydınlattı. Diyorlar ki: “Bir kadın ve erkeğin küresel ısınmaya katkıları farklı. Yine bir kadın ve erkek küresel ısınmadan farklı şekillerde etkilendikleri gibi farklı çözümler öneriyorlar.” Gender CC küresel ısınmanın etkilerinin en çok hissedileceği Afrika ülkelerindeki kadınların çözüm önerilerini sunması gerektiğini savunuyor. Örneğin yemek pişirirken güneş enerjisi kullanılsın gibi bir çözüm önerisinde asıl pratik katkının kadınlardan geleceğini ama bütün kararların erkekler tarafından verildiğini söylüyorlar.Kopenhag İklim Konferansı’yla ilgili en sıcak konulardan biri de güvenlik sorunu. Danimarka polisi herhangi bir aksilik yaşanmasın, bütün dünyanın izlediği bu konferansa ve tabii ülkenin adına gölge düşmesin diye, günde 16 saat tam kadro büyük bir titizlikle çalışıyor. Fakat bu tempo da tartışma konusu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!