Çernobil'e turistik gezi

Güncelleme Tarihi:

Çernobile turistik gezi
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 05, 2010 00:00

Çernobil'de 1986 yılında dünyanın en büyük nükleer felaketi yaşandı. Felaketin etkisi sadece Ukrayna'da değil, Türkiye dahil birçok ülkede onyıllarca sürdü. Felaketin üzerinden 24 yıl geçtikten sonra Çernobil bugün farklı bir etkinlikle gündeme geldi. Nükleer felaket bölgesini görmek isteyen kişilere turistik geziler düzenleniyor.

Haberin Devamı

50 BÄ°N NÃœFUSLUK HAYALET KENT

ÇERNOBİL HAYVANLAR İÇİN CENNETTİ

Mustafa KARAKUŞ yazıyor
hurriyet.com.tr

Sadece geçtiğimiz yıl tatilini Çernobil'de geçirenlerin sayısı 7 bin 500'ü geçti. 1986 yılındaki nükleer sızıntının etkisini bölgede görmek için ise günlük 122 euroyu gözden çıkarmak gerekiyor.

TESÄ°SÄ° GEZMEK Ä°ZNE BAÄžLI

Küçük bir dolmuÅŸ turistleri, felaket sonrası çitlerle çevrilmiÅŸ bölgenin giriÅŸ kapısına getiriyor. Nükleer tesisin bulunduÄŸu bölgeye girmek hala izne baÄŸlı. Kapıda her ziyaretçi, kurallara uyacağını belirten bir belgenin altına imza atmak zorunda. Nükleer tesisin ziyareti sırasında yemek, sigara içmek etraftaki eÅŸyalara dokunmak, yere oturmak ya da çantasını bir yere bırakmak kesinlikle yasak.  Â

HAYALET KASABA PRÄ°PJAT

Nükleer tesis ziyaret edildikten sonra felakette olduğu gibi terk edilmiş Pripjat kasabasını gezmeye sıra geliyor. 1986 yılında nükleer sızıntı yaşandığı gün, 50 bin kişi bu kasabayı terk etti. Pripjat kasabası 1970 yılında Çernobil'de çalışanlar için kurulmuştu. Onun için nükleer tesise uzaklığı sadece 3 kilometre. "Hayalet şehir" olarak adlandırılan Pripjat'ta trafik ve sokak lambaları sanki Sovyetler Birliği döneminde yaşandığını gösteriyor. Çocuk parkları olduğu gibi duruyor; sadece parktaki oyuncaklar paslanmış. Kapısı açık bir evde hala yerde çocuk oyuncakları ve raflarda kitaplar dizili duruyor.

Haberin Devamı

Çernobil'i ziyaret eden Avustralyalı bir turist, buranın Nazi kampı Auschwitz ya da Roma'daki Kolezyum'dan hiç bir farkı olmadığını iddia ediyor. Avustralyalı turiste göre, Çernobil'de de diğer yerlerde olduğu gibi insanlar öldü veya öldürüldü.

4 BİN İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU

Çernobil'de dördüncü reaktörde 26 Nisan 1986 yılında sızıntı olduğu tespit edildi. Sızıntı Türkiye dahil tüm çevre ülkelerde etkili oldu. Çernobil'deki felaket sonrasında nükleer sızıntının doğurduğu etkilerden dolayı 4 bin kişinin hayatını kaybettiğine inanılıyor. Yine yüzbinlerce kişinin de nükleer sızıntıdan olumsuz etkilendiği belirtiliyor. Sadece Ukrayna'da resmi rakamlara bakıldığında 2.3 milyon kişinin bu felaketten etkilediği ortaya çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!