Güncelleme Tarihi:
Kazadan sonra nükleer santralı temizlemekle görevli 4365 personelin hepsi, radyoaktiviteye bağlı hastalıklardan öldü.
Bölgede yaşayan 1.5 milyon Ukraynalıda radyoaktiviteye bağlı hastalıklar görülüyor. Bunların 1 milyonu çocuk.
Yarın Ukrayna'nın Kiev kenti yakınlarında meydana gelen Çernobil nükleer faciasının 13'ncü yıldönümü. Aradan geçen zaman yaşananları unutturuyor. Ama facianın yıldönümünde Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı ve tüm dünyaya ibret olacak rakamlar, korkunç gerçeği yeniden gözler önüne seriyor.
1986 yılının 26 Nisan günü, Çernobil Nükleer Santralı'nın 4 numaralı reaktöründe meydana gelen patlama, önce pek önemsenmedi. Çünkü kimse ‘‘radrasyon‘‘ denen şeyin ne olduğunu bilmiyordu. İkinci Dünya Savaşı'nda yaşanan Hiroşima ve Nagazaki felaketlerine ise çok uzaklarda kalmış ‘‘savaş anıları’’ gibi bakılıyordu. Bilim adamları ve uzmanların uyarıları üzerine ‘‘görünmeyen dehşet’’ hükümetlerin ve kamuoyunun gündemine geldi. Tüm Avrupa ve Asya, büyük bir sağlık ve çevre felaketiyle karşı karşıya kaldı. Tarım ve ekonomiler, altüst oldu; radyasyonlu etler, sular, çaylar, ürünler ortaya çıktı.
Ukrayna Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı dehşet rakamlarının bazıları şöyle:
TRİOİD KANSERİ
Bölgede yaşayan insanlarda görülen tiroid bezi kanseri vakalarında patlama yaşandı. 1986'da kayıtlı 59 hasta varken, 13 yılda tiroid bezi ameliyatı geçiren hasta sayısı 1.217
GÖREVLİLER ÖLDÜ
Nükleer santral bölgesini temizlemekle görevli 4.365 ‘‘temizlik personeli’’nin tamamı, radyoaktiviteye bağlı hastalıklardan (kan, kalp ve damar hastalıkları ve sindirim yolu sorunları) öldü.
1 MİLYON ÇOCUK
Bölgede yaşayan 2 milyan Ukraynalı'nın 1.5 milyonu radyoaktiviteye bağlı çeşitli hastalıklar taşıyor ve devletten yardım alıyor. Bu hastaların 1 milyonu çocuk.
YÜKSEK DOZ
‘‘Çernobil Çocukları’’ adlı derneğin nükleer santral çevresinde örnek olarak topladığı mantarların, Avrupa'da tehlikeli sayılan sınırın 300 katı radyoaktivite yüklü olduğu da belirlendi.
UZAKTAKİ ÖLÜMLER
Çernobil'den 140 kilometre uzaktaki bölgelerde dahi, ölüme sebebiyet verecek kadar yüksek radyoaktivite tespit edildi.
YILLARCA SÜRECEK
Santralde kullanılan cesium maddesi 30 yıl boyunca radyoaktivite yaymaya devam ettiğinden, Çernobil bölgesi en erken 2016 yılında yaşanılabilir hale gelecek.