Cenevre turu öncesi Esad’ın akıbeti gerdi

Güncelleme Tarihi:

Cenevre turu öncesi Esad’ın akıbeti gerdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2016 20:30

Suriye yönetimi, yarın başlaması planlanan Cenevre’deki barış görüşmelerine katılacaklarını ancak Beşar Esad’ın devlet başkanlığını tartışmayacaklarını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, “Esad kırmızı çizgimizdir. O Suriye halkınındır” dedi. Muhalifler ise Muallim’in müzakereleri başlamadan durdurduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İsviçre’nin Cenevre kentinde BM arabuluculuğunda yarın başlaması planlanan Suriye barış müzakereleri öncesi Suriye hükümeti, görüşmelere ilişkin kırmızı çizgisini çizdi. Suriye muhalefetinin çatı örgütü Yüksek Müzakere Komitesi’nin masaya geleceğini açıklamasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi de Cenevre’ye delegasyon göndereceklerini dün açıkladı. Ancak Şam yönetimi, müzakerelere ilişkin şartını da bildirdi. Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, “Devlet başkanlığını tartışmak isteyen kimseyle konuşmayacağız. Eğer (muhaliflerin) düşünceleri buysa müzakerelere gelmemelerini tavsiye ederim. Beşar Esad kırmızı çizgimizdir ve Suriye halkına aittir” dedi. 

24 SAAT UYARISI

Suriyeli bakan, Şubat başında yapılan ve daha sonra ertelenen ilk görüşmelere yaklaşık 48 saat geç katılan muhaliflere de rest çekerek, bunun tekrarlanmasına karşılık “Muhaliflerin gelmesini 24 saatten fazla beklemeyiz” dedi. Suriye Dışişleri Bakanı Muallim’in bu açıklamalarına Yüksek Müzakere Komitesi’nden tepki gecikmedi. Komite’nin sözcülerinden Munzer Makhus, “Muallim, daha başlamadan Cenevre’yi durduruyor” dedi. Görüşmelerin yapılacağı otele dün gelen Yüksek Müzakere Komitesi üyesi ve Ceyş-ul İslam (İslam Ordusu) temsilcisi Muhammed Alluş ise “Muallim’in açıklamaları, rejimin siyasi süreçte ciddi olmadığını gösterir, bunlar akrobatik açıklamalar” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘KÜRTLER SURİYE’NİN ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİ’

Öte yandan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre’de başlayacak görüşmelere davet edilmemelerine rağmen Suriyeli Kürtlerin, ülkelerinin siyasi geleceği hakkında görüşlerini paylaşmaları hakları olduğunu söyledi. İsviçre gazetesi Le Temps’e konuşan Mistura, “Suriyeli Kürtler ülkenin önemli bir bileşeni. Bu yüzden ülkenin yönetimi ve anayasada fikirlerini paylaşabilecekleri bir formül bulmak zorundayız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!