Cenevre sürecine İran da katılacak

Güncelleme Tarihi:

Cenevre sürecine İran da katılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2015 00:00

SURİYE’de içsavaşa çözüm üretmek ümidiyle pazartesi günü İsviçre’nin Cenevre kentinde istişare süreci başlıyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler’in Özel Suriye Temsilcisi Steffan de Mistura’nın düzenlediği görüşme sürecine İran’ın da katılacağı belirtildi. Suriye krizindeki taraflar, bölge ülkeleri ve dünya güçlerinin katılacağı görüşmelerin 5 ile 6 hafta sürmesi planlanıyor.

Sürece Türkiye’nin desteklediği Halid Hoca Yönetimi’ndeki Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) da katılacak.

BM Temsilcisi Mistura bunun yeni bir görüşme süreci olmadığını, taraflarla ayrı ayrı yapılacak toplantılarla bir konsültasyon dönemi olduğunu kaydetti.

2012 yılında 1’nci Cenevre süreci sonrasında, savaşın sona erdirilmesi ve bir geçiş yönetiminin kurulması için çağrı yapılmıştı.

Ancak bir neticeye varılamamıştı. Suriye’de Beşar Esad rejiminin hamisi olan İran, 2012 ve 2014’teki Cenevre görüşmelerine katılmamıştı. Şimdi bu süreçte İran’ın da olması çözüme katkı sağlayabileceği açısından önemseniyor.

Haberin Devamı

Suriye’de dört yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaş 220 binden fazla can alırken, 7.6 milyon kişiyi ise evinden yurdundan etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!