Güncelleme Tarihi:
Fransız AFP ajansına konuşan Suriyeli muhalifler, Komite'nin 30-35 üyesinin Cenevre'ye gideceğini söyledi.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Komite daha önce, sivillerin bombalanmasına yönelik bir anlaşmaya varılmadan ve Suriye rejiminin ablukaları kalkmadan görüşmelere katılmayacaklarını açıklamıştı.
Komite BM'den ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den, bu isteklerinin uygulanmasına yönelik destek sözü aldıktan sonra katılma kararı verdiklerini duyurdu.
Ancak muhalifler Esad yönetimi ile masaya oturmayacak.
Yüksek Müzakere Komitesi'ne yakın muhaliflerden Farrah el- Atassi de, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada heyetin Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura ile görüşeceğini, ancak Suriye yönetimi ile doğrudan temasta bulunmayacağını belirtti.
Heyetin görüşmelere Pazar günü katılması bekleniyor.
Şam rejimi ile görüşmeler başladı
Barış görüşmeleri cuma günü Beşar Esad yönetiminin temsilcileriyle başladı.
Şam rejimini temsilen Cenevre'de bulunan heyet, BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura ile bir araya geldi.
Heyetin başkanlığını, Suriye'nin BM Büyükelçisi Beşar el Caferi yapıyor.
BM yetkilileri, Cenevre'deki görüşmelerin, iç savaşa son verecek sürecin başlangıcı olmasını umuyor.
Cenevre'de Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Can Dizdar temsil edecek.
'Bölgesel bir güç baskı yapıyor'
BBC'ye konuşan önde gelen Suriyeli muhaliflerden Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdulazim ise Şam rejimi karşıtı çok sayıda grubun görüşmeler için Cenevre'ye gittiğini belirtti.
Hasan Abdulazim, muhaliflerden sadece küçük bir grubun Cenevre'ye gitmeyi reddettiğini, bu grubun "bölgesel bir gücün" baskısı altında olduğunu vurguladı.
BM: Başarısız olmamalıyız
BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura görüşmeler öncesi Suriye halkına yönelik bir video mesajı yayımladı ve görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmaması gerektiğini söyledi.
De Mistura, Suriye rejimi ve muhalifler arasında dolaylı müzakerelerin başlatılmasını talep ediyor.
BBC BM muhabiri Nick Bryant, görüşmelerin başlaması halinde 6 ay sürmesinin beklendiğini, BM yetkililerinin ayrı odalarda oturacak delegasyonlar arasında mekik dokuyacaklarını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'nin geçen ay onayladığı kararla paralel şekilde yapılacak görüşmelerde öncelikler; kapsamlı bir ateşkese varılması, insani yardımların teslimi ve IŞİD tehdidi ile mücadele olacak.
Nihai hedef ise Suriye'de seçimlerle son bulacak 18 aylık bir siyasi geçiş dönemini de içeren bir barış anlaşmasına varılması.
250 binden fazla ölü
Suriye'de yaklaşık beş yıl önce isyan zamanla iç savaşa dönüştü.
Savaşta 250 binden fazla kişi öldü, ülke nüfusunun yaklaşık yarısı (11 milyon kişi) da evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Suriye'de halen 1 milyondan fazla kişi gıda ve tıbbi yardım malzemelerine ihtiyaç duyuyor.
İç savaşı sona erdirmeye yönelik son görüşmeler yine Cenevre'de yapıldı ancak Şubat 2014'te iki turun ardından kesilmişti.
BM o dönem muhalefetin istifa talebine yanaşmayan Esad yönetimini suçlamıştı.
Tarafların pozisyonunda fazla bir değişiklik olmamasına rağmen, ABD ve Rusya IŞİD'in yükselişi nedeniyle, savaşan tarafları müzakere masasına oturtma çabalarına hız vermişti.