Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye ve Deutsche Welle Akademie'nin organize ettiği bir program çerçevesinde Berlin'de Türk gazetecilerle bir araya gelen Özdemir, Yeşiller Partisi'nin politikaları ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
"TÜRKLERİN BAKIŞI DEĞİŞTİ"
1994'te Federal Meclis'e giren ilk Türkiye kökenli milletvekili olan Özdemir, Almanya'daki Türklerin son yıllarda artık Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği'ne (CDU) oy vermeye başlamasını şu sözlerle yorumladı:
"Eskiden Türkler, partilere "Siyasi haklarımı koruyor mu?", "Türkiye'ye nasıl bakıyor?", "Türkiye'nin AB üyeliğine destek veriyor mu?" diye bakardı. Ama artık durum değişti. CDU da Türklerin hoşuna gidecek ve onlara özel politikalar üretmeye başladı. Buradaki Türkler bizim çevre ve eşcinsel evlilik konusundaki politikalarımıza hoş bakmayabiliyor. Ama Türkiye politikamıza yüzde 90 destek var."
"MERKEL'LE HÜKÜMET KURAN BİTİYOR"
Özdemir, Yeşiller'in geçtiğimiz Eylül ayındaki genel seçimlerin ardından neden CDU ile koalisyon kurmadığını ise esprili bir dille anlattı. "Merkel'le koalisyon yapan bitiyor. Artık herkes 'Acaba son dört yılımız mı endişesi" yaşıyor" diyen Özdemir, Merkel'le bundan önceki seçimlerde koalisyon hükümeti kuran Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oyunun dört yıl içinde yüzde 34'ten 23'e, Hür Demokrat Parti'nin (FDP) ise 14'ten 5'e düştüğünü belirtti.
"BİR DE ERDOĞAN GİRERSE..."
Türkiye'nin AB üyelik sürecini de değerlendiren Özdemir, bu konuda büyüklük ve nüfus faktörlerinin belirleyici olduğunu belirterek, "Türkiye daha küçük bir ülke olsa bu kadar zor olmazdı" tezini savundu. Başbakan Erdoğan'ın uzlaşmaya uzak tutumuna da dikkat çeken Özdemir, AB ülkelerindeki bir başka endişeyi ise şu sözlerle aktardı:
"Türkiye Avrupa Birliği'ne girerse, Brüksel'deki zirvelerde Erdoğan masaya oturacak. Şu an bile oturuma sabah başlayıp, gece yarısı sonuca varıyorlar. Erdoğan da olursa hiçbir anlaşma çıkmaz buradan. Üç gün parlamentodan çıkamazlar. Yunanistan'la dahi zorlanıyorlar. Türkiye olursa, AB iyice tıkanır. Bu benim görüşüm değil, buradaki kanı böyle. Ayrıca Türkiye'deki son gelişmeler de buradaki Türkiye imajına gölge düşürdü."
"BİZ DE KARŞI ÇIKTIK"
Özdemir, Türk yetkililerin Alman polisini göstericilere sert müdahalede bulunmakla suçladığı Hamburg'daki olaylarla ilgili, "Biz de orada muhalefetteyiz. Durumu meclise de taşıdık ve bu uygulama kaldırıldı" diyerek, Hamburg'da bir kültür merkezinin boşaltılmasına karşı gerçekleştirilen eylemlerin ardından bazı semtlerde ilan edilen "tehlikeli bölge" uygulamasının kaldırılma sürecine de değindi. Özdemir toplantıda, Alman polisinin sert tutumunu nasıl değerlendirdiğine dair bir soruya ise, "Ben de eylemlerde az dayak yemedim" diye yanıt verdi.
Hamburg’da solcu grupların kültür merkezi olarak kullandığı eski opera evi Rote Flora’nın boşaltılması girişiminin protesto edildiği 21 Aralık 2013'teki gösterilerde, güvenlik güçlerinin eylemcilere müdahalesi sonucu 120 polis ve yaklaşık 500 gösterici yaralanmıştı.
Devam eden olaylar nedeniyle Hamburg'da, 4 Ocak'ta Altona, St. Pauli ve Sternschanze ilçelerinin bazı semtleri “tehlikeli bölge” ilan edilmiş ve bu bölgelerdeki polise sokaktaki insanları durdurup üstlerini arama yetkisi verilmişti. Ancak bu uygulama, artan tepkiler üzerine yaklaşık 10 gün sonra kaldırılmıştı.
Cengiz Özbek
cozbek@hurriyet.com.tr