Çelişki grubu

Güncelleme Tarihi:

Çelişki grubu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

AB zirvesinde kurulması kararlaştırılan "Düşüncü Grubu," liderliği üstlenen "akil adamların" Türkiye konusundaki tutarsız düşünceleri yüzünden "Çelişki Grubu" olarak doğuyor.

AB, grubun Türkiye’nin üyeliği konusunda görüş bildirmeyeceğini açıkladı, ama Fransa lideri Sarkozy, "Özellikle Türkiye’yi tartışmayacaklar, fakat birliğin sınırları gündemlerine elbette gelecek" dedi.

BRÜKSEL’deki son Avrupa Birliği zirvesinde kurulması kararlaştırılan Düşünce Grubu’nun başına geçen İspanya’nın eski Başbakanı Felipe Gonzalez ve Başkan Yardımcılığını üstlenecek olan Letonya eski Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga’nın Türkiye ile ilgili görüşleri çelişkili. İkilinin daha önce verdiği demeçlerde bir yandan Türkiye’nin üyeliğini destekledikleri, öte yandan ülkenin büyüklüğünün sorun olduğunu belirttikleri görülüyor.

BAŞKAN GONZALEZ SOĞUK

Gonzalez, 2004 yılında bir İspanya gazetesine verdiği demeçte, "kültürel ve toplumsal farklılıklar yüzünden genişlemenin Türkiye sınırında durması gerektiğini" söylemişti. Gonzalez’in sözcüsü "Teorik fikirlerden bahsediyordu, kesin bir pozisyon belirtmedi. Son tutumu, Türkiye’ye söz verildiyse tutulması yönündedir" diye düzeltme yapmıştı.

VIKE-FREIBERGA KARARSIZ

Letonya’nın eski cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga ise 2005’te, Türkiye’ye yapacağı resmi bir ziyaret öncesi Hürriyet’in sorularını cevaplandırmış ve Ankara’ya tam destek vermişti. Vike-Freiberga, "Letonya’nın konumu nettir. Kriterleri tamamlayan her Avrupa ülkesi, AB’ye üye olabilir" ifadesini kullanmıştı. Beş ay sonra Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi’ne verdiği demeçte, "Türkiye hiçbir zaman gerekenleri yapmadı. Son kararı, Türkiye AB müktesebatının 35 başlığını müzakere edip tamamladıktan sonra, dönemin politikacıları verecek" dedi.

OLLILA KAPALI KUTU

Grubun diğer başkan yardımcısı olan, Finlandiyalı Jorma Ollila’nın Türkiye ile ilgili görüşleri ise bilinmiyor. Tuvalet kağıdı, kauçuk bot ve kereste üreten Nokia’yı bir telekomünikasyon devine dönüştüren ve 1999 yılında AB’nin en değerli markası yapan Ollila, sürpriz bir transferle, petrol devi Shell’in yönetim kurulu üyeliğine getirilmişti. Ollila, yaz aylarında İstanbul’da yapılan Bilderberg toplantılarına da katılmıştı.

Türkiye resmi görevi değil

AB Zirvesi’nde, Fransa’nın "AB’nin sınırlarını tartışmak" amacıyla kurulmasını istediği "Akil Adamlar Komitesi", "Düşünce Grubu" adıyla görevlendirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, AB zirvesinde görev yetkileri alt alta sıralanan ve Türkiye’nin üyeliği hakkında görüş belirtemeyeceği bildirilen "Düşünce Grubu"nun, Birlik’in sınırlarını tartışacağını söylemesi kafa karıştırdı.

Zirve kararına göre 2020-30 yıllarıyla ilgili görüş belirtecek olan grup, 2010 haziranında hazırlayacağı raporu AB ülkelerine teslim edecek.

Kadınlar için flamadaki aslanı hadım ettiler

İSVEÇ’te konuşlu Kuzey Avrupa Acil Müdahale Gücü’nün flamasındaki erkeklik organı açıkça görülen aslan, kadın askerlerin şikayetçi olması üzerine, küçük bir operasyonla hadım edildi.

AB’ye bağlı Kuzey Avrupa Savaş Grubu’nu oluşturan İsveç yönetimindeki 2400 kişilik birliğin bayrağındaki flama, kadın askerlerin tepkisine neden oldu. Avrupa Adalet Divanı’na başvuran kadın askerler, şikayetlerinde haklı bulundu. Bir Amerikalı blogçu, "Hadım edilmiş bir aslan, AB’nin savunma politikasını daha güzel simgeliyor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!