Güncelleme Tarihi:
Buna göre göre, AB’yi daha merkezi bir yapıya kavuşturacak antlaşma, 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek.
Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, antlaşmadaki Temel Haklar Sözleşmesi’nin ülkesinde uygulanmamasını istiyordu. AB liderleri bu tavizi verince Klaus ikna oldu. Klaus, sözleşmenin, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ülkesinden sınırdışı edilen binlerce Alman tarafından mülklerini geri almak için kullanılabileceğinden kaygılıydı.
Aralıkta yapılacak İklim Değişikliği Zirvesi öncesi ortak bir tutum konusunda ise uzlaşma sağlanamadı. Ancak AB’nin, küresel ısınmanın etkileriyle başa çıkabilmeleri için kalkınmakta olan ülkelere 2020 yılına dek 100 milyar dolar yardım yapmasına hükmedildi.
Blair’in başkanlığı imkânsız
AB liderleri, Lizbon Antlaşması ile birlikte yaratılacak “AB Konseyi Başkanı” koltuğu için herhangi bir isim üzerinde anlaşmaya varamasa da, “kimin başkan olmayacağı” kesinleşti: İngiltere eski başbakanı Tony Blair.
Zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel, Benelüks ülkeleriyle birlikte Blair ismine karşı çıkarken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i de ikna etti. İspanya gibi Avrupa’nın sosyalist hükümetleri bile İşçi Partisi eski lideri Blair’e destek vermedi. Böylece İngiliz siyasetçinin umutları suya düştü.
Zirvede varılan anlaşmaya göre, AB Başkanı, merkez sağcı muhafakazakar partilerden çıkacak. 12 Kasım zirvesinde netleşmesi beklenen isimler arasında Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende öne çıkıyor.
Sol partilere ise AB Dışişleri Bakanlığı verilecek. Sosyalistlerin bu pozisyon için düşündüğü isimler arasında Almanya’da son seçimleri kaybeden eski dışişleri bakanı Franz Walter Steinmeier de bulunuyor.