Çavuşoğlu: İstanbul, diplomatik merkezler açısından New York'tan sonra ikinci

Güncelleme Tarihi:

Çavuşoğlu: İstanbul, diplomatik merkezler açısından New Yorktan sonra ikinci
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2015 13:12

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) İstanbul Bölgesel Merkezi'ne ilişkin, "Bu aslında uluslararası örgütlerin ve diğer ülkelerin de Türkiye'nin dış politikasına ve Türkiye'ye verdiği önemin bir göstergesidir. İstanbul, artık dünyada diplomatik merkezler açısından New York'tan sonra ikinci sıradadır" dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Şişli'deki Key Plaza'da hizmet verecek BM İstanbul Bölgesel Merkezi'nin açılışına katıldı. Burada konuşan Çavuşoğlu, merkezin İstanbul'da açılmasının farklı anlamları olduğunu anlatarak, bunun çok boyutlu aktif dış politikanın sonuçlarından biri olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin BM'de çok önemli inisiyatifler aldığını aktaran Çavuşoğlu, Türkiye'nin eş başkanlık yaptığı küresel projeleri aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, dünya genelinde artan terör olaylarını anımsatarak, "Artan ırkçılık, hoşgörüsüzlük, yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, antisemitizm, Hıristiyan karşıtlığının artmaya başlaması... Diğer taraftan da barış için arabuluculukta sınıfta kaldık. Dünyanın her yerinde sivil savaşların ve çatışmaların devam etmesi... O nedenle bu konulara her zamankinden daha fazla önem vermemiz lazım. Baktığımızda ırkçılık da terörizm de birbirinden besleniyor. Aynı şekilde sivil savaşlar bunların hepsini birden tetikliyor" diye konuştu.

TÜRKİYE DİPLOMATİK MERKEZ HALİNE GELİYOR


Suriye'deki teröristlerin farklı milliyetlerde olduğuna vurgu yapan Çavuşoğlu, bunları sebeplerinin çok iyi irdelenmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, bu merkezin İstanbul'da açılmasının, kentin BM için bir merkez olarak görülmesinin sonucu olduğunu kaydetti.

Merkezde birçok ofisin faaliyet göstereceğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul BM'nin bölgesel merkezi haline geliyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Türkiye'de yaşayan Irak'tan ve Suriye'den gelen misafirlerimize destek vermeye çalışıyoruz. Tüm bu ofislerin açılması Türkiye'nin uluslararası alanda görünürlüğünün artmasını, Türkiye'deki diplomatik misyon sayısından görebiliyoruz. 2002'de Türkiye'deki diplomatik misyon sayısı 158'di, şimdi ise 260. Bu aslında uluslararası örgütlerin ve diğer ülkelerin de Türkiye'nin dış politikasına ve Türkiye'ye verdiği önemin bir göstergesidir. İstanbul, artık dünyada diplomatik merkezler açısından New York'tan sonra ikinci sıradadır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikalarında insani yardımları ve kalkınma projelerine verdiği destekleri hatırlatarak, bu alanda Türkiye'nin milli hasılaya oranla ilk sırada yer aldığını söyledi. Bu alandaki yardımların TİKA ile verildiğini aktaran Çavuşoğlu, TİKA'nın ofisinin olmadığı yerlerde UNDP ile çalışacaklarını kaydetti. Çavuşoğlu, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığını üstlendiğini anlatarak, burada da kalkınmaya önem verdiklerini belirtti. Merkeze maddi destek vermeye devam edeceklerini dile getiren Çavuşoğlu, gelecek 5 yılda, her yıl 3 milyon dolar katkı vereceklerini söyledi.

TÜRKİYE YILDIZI YÜKSELEN BİR ÜLKE

BM Kalkınma Grubu ve UNDP Başkanı Helen Clark konuşmasında, 23 Nisan'ın sadece bir çocuk bayramı olmadığını ifade ederek, tarihin önemini bildiklerini söyledi. Clark, İstanbul'da bulunmak için iyi bir gün olduğunu belirterek, merkezin açılmasını "bir rüyanın gerçekleşmesi" olarak niteledi.

Son derece verimli geçen konuşmaların Türkiye hükümetinin de desteğiyle sonuç verdiğini dile getiren Clark, "Sayın Belediye Başkanı Topbaş, her zaman adınızı zikrediyorum. Mekanla ilgili görüşmelerde ve diğer görüşmelerde yanımızda bu kadar güçlü durmamış olsaydınız bunlar mümkün olamazdı. Doğu'nun Batı ile buluştuğu şehirde vizyonumuzu ortaya koyabilmek, yüzyılların ortaya koyduğu birleştirici güçle mümkün oldu" ifadelerini kullandı.

Clark, merkezin açılmasının Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle mümkün olduğunu anlatarak, Türkiye'de bunun başarılmasının büyük bir onur olduğunu söyledi. Açılışların kurulan özel ilişkilerin yansıması olduğuna vurgu yapan Clark, "Kalkınma Programı 1957'lerden beri Türkiye ile çalışıyor. İlk yolu açan örgüt olma özelliğini taşıyor. Türkiye'nin dünya üzerinde ve bölgesinde oynadığı önemli rolü de değerlendirdiğimizde bu noktaya geldik" dedi.

Helen Clark, İstanbul'un konumu dolayısıyla buradan hizmet vermelerinin çok daha önemli olduğunu ifade ederek, ofisin içinde faaliyet gösterecek alanlardan bahsetti. Her düzeyde faaliyetleri desteklediklerini aktaran Clark, şunları kaydetti:

"Türkiye zaten BM için çekirdek partner haline geldi. Küresel kalkınma alanında ve diğer alanlarda bize destek veriyor. Türk hükümetinin verdiği güçlü destekle bu ofis bölgesel bir merkez haline gelecek. Bölge içerisinde de ve bölge dışında çalışmalarını devam ettirecek. Türkiye'nin kendi içinde bu müthiş kalkınma macerasından, kişi başı düşen gelirini son 10 yılda 3 katına çıkarmış bir ülkeden bahsediyoruz. Yıldızı çok hızlı yükselen bir ülkeden bahsediyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da ofisin İstanbul'da açılmasının önemli olduğunu belirterek, BM'nin küresel anlamda alması gereken sorumlulukları hatırlattı.

Konuşmaların ardından, Çavuşoğlu, Clark ve Topbaş, BM ambleminin üzerindeki örtüyü kaldırarak, İstanbul Bölgesel Merkezi'nin açılışını yaptı.

BM İSTANBUL BÖLGE MERKEZİ

Stratejik ortaklığın sonucu olan İstanbul'daki yeni merkez, küresel kalkınma konularının şekillenmesinde ve bu konulara katkı sağlanmasında Türkiye'nin artan rolünü ve taahhüdünü gösteriyor.

Merkez, UNDP'nin Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesi'nde çalıştığı ülke ve bölgelere nitelikli, erişilebilir ve yerele yönelik hizmetler verecek bir çerçeve içinde faaliyet gösteriyor. Merkez aynı zamanda UNICEF ve BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ofislerine de ev sahipliği yapacak. İstanbul Bölgesel Merkezi sürdürülebilir kalkınma, yönetişim ve barışın inşası, enerji, afetlere dayanıklılık ve iklim değişikliği gibi alanlarda çalışıyor. Merkez aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği, sağlık, işbirlikleri kurulması, çocuk haklarının korunması, bilgi ve inovasyon gibi tematik alanlarda da faaliyet gösterecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!