Güncelleme Tarihi:
İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile dün Ankara’da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, Rusya’nın el koyduğu öne sürülen tahıl ürünlerinin illegal yollardan Türkiye’ye sevk edildiği iddialarının doğru olmadığını belirterek şöyle dedi:
BU KONUDA KARARLIYIZ
“Her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde bulunduk. Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerin menşeinin bizim yaptığımız incelemelerde, kayıtlarda Rusya olduğunu gördük. Biz, Ukrayna’nın tahılının ya da herhangi bir ürününün Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz, bu konuda devletimizin ve yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır.”
RUSYA’DAN DÖNÜŞ BEKLİYORUZ
Tahıl koridoru için bir anlaşmaya varılırsa İstanbul’da bir kontrol merkezi kurulacağını söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Ukrayna’nın kara suları dışında bir güvenli bölge kurulacak ve gemilerin silah ve benzeri şeyleri taşımadığı kontrol edilecek. Ukrayna ve Rusya ile çabalarımıza devam ediyoruz. Rusya’dan bir dönüş bekliyoruz. Toplantı için tüm tarafların ‘Evet’ demesi gerekiyor. Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere taraflara da bilgi veriyoruz. Türkiye olarak yapıcı bir rol oynayıp çaba sarf ediyoruz.”
YIKICI SONUÇLARI OLUR
Truss ise özetle şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, özellikle Ukrayna için çok şey yaptı. Bunun için kişisel olarak Mevlüt Bey’e teşekkür ediyorum. Tahıl kriziyle ilgili net bir tutumumuz var. Ukrayna’daki limanlar şu an bloke edilmiş durumda. Burada güvenli bir koridor oluşturmaya çalışıyoruz. En geç önümüzdeki ay eyleme geçilmeli çünkü yeni mahsuller de gelecek. Eğer sorun önümüzdeki ay çözülmez ise yıkıcı sonuçları olacağını biliyoruz. Ticari gemiler için güvenli bir geçiş kararının alınması gerektiği konusunda hemfikiriz. Bu hususta hem Türkiye’ye, hem de müttefiklerimize güvenimiz tam.”
NATO’YA ÜYELİK MADRİD ZİRVESİ İLE SINIRLI DEĞİL
NATO’nun önümüzdeki hafta Madrid’de yapılacak liderler zirvesinin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurusu için son tarih olmadığına da dikkat çeken Çavuşoğlu bu konuda şunları söyledi: “İsveç ve Finlandiya’ya beklentilerimizi ilettik. Metinde anlaştığımız, anlaşamadığımız noktalar var. Bu iki ülke müttefik olmak istiyorsa NATO içinde güvenlik endişelerini karşılamalıdır. Özellikle NATO zirvesinde terörizme odaklanacak bir oturum düzenlenmesini önemli buluyoruz. İki ülkenin NATO’ya üyelik başvuruları için Madrid Zirvesi limit değil. Sürecin tamamlanması için bir tarih belirlenmiş değil ki bunun iç süreçleri de var.”
Truss ise “NATO ile görüşmelerimiz olacak. Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma çabalarının kolektif güç için önemli olacağını düşünmekteyiz. Herhangi bir şekilde Ukrayna egemenliğini tekrar ele geçirene kadar duramayız” değerlendirmesinde bulundu.