Güncelleme Tarihi:
ALMANYA yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdüren geçici hükümetle yönetiliyor. Genel seçimin üzerinden 2.5 ay geçti. Ortada hala bir hükümet yok. Sosyal Demokratlar (SPD) kurultayda bir hükümet kurulması için Hıristiyan Demokratlarla (CDU/CSU) görüşmeye ‘Evet’ dedi. İlk görüşme çarşamba akşamı. Gerçi SPD Grup Başkanı Andrea Nahles, “Kırmızı çizgi dolu bir sırt çantasıyla gitmiyoruz” diye mesaj attı. Ama SPD kurultayı hükümete katılmak için 11 talep öne sürdü. SPD’nin taleplerine Hıristiyan Birlik’ten “Olmaz” sesleri yükseldi ve daha görüşme başlamadan tartışma çıktı.
Bavyera Eyalet başbakanlığı koltuğuna oturacak olan CSU’lu Markus Söder, SPD’nin istediği tek tip sağlık sigortasını, çok pahalıya mal olacağı gerekçesiyle reddetti. Söder mülteci göçünün ve aile birleşiminin kısıtlanmasının ön planda geldiğini söyledi. Söder, SPD lideri Schulz’un birleşik Avrupa talebine de karşı çıktı ve “Biz hararetli bir Avrupa yanlısıyız. Ama Almanya’nın Brüksel Komisyonu’nun bir idaresi olduğu süper bir Avrupa devleti de istemiyoruz” dedi.
AZINLIK HÜKÜMETİ
CDU Grup Başkanı Volker Kauder de SPD’ye, ‘hükümete katılma bedeli olarak çok taviz koparacağını sanmasın’ uyarısında bulundu. SPD’yi uzlaşmaya hazır olmaya çağıran Kauder, ikinci derecedeki mülteciler için aile birleşiminin ertelenmesinin devam etmesini istedi. Belediyelerin mevcut mültecileri yerleştirmede zorluk çektiğini kaydeden Kauder, aile birleşiminin imkanları çok daha aşacağını kaydetti. SPD ise ertelenen aile birleşimi süresini uzatmaya yanaşmıyor.
CDU’nun ağır topu Jens Spahn, azınlık hükümetini yeniden gündeme getirdi. Spahn, SPD’yle anlaşma sağlanamazsa, azınlık hükümeti seçeneği bulunduğunu söyledi. SPD yönetiminde de azınlık hükümeti eğilimi daha fazla taraf buluyor. Başkan Yardımcıları Malu Dreyer ve Natascha Kohnen, azınlık hükümeti kurulmasından yana.