Güncelleme Tarihi:
Bilimadamları ünlü Loch Ness canavarını ararken İngiliz jetlerinin gölün çevresinde uçması yasaklandı. Canavar diye resmi çekilenin suntadan bir oyuncak yılan olduğu itiraf edildi ama aramalar devam ediyor.
İNGİLİZ Savunma Bakanlığı, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait jetlerin pazartesiye kadar İskoçya'nın Loch Ness gölü çevresinde uçmalarının yasaklandığını açıkladı. Gerekçe, gölde yaşadığı sanılan ‘Nessie’ adlı canavarı korkutmamak; daha doğrusu, gölde canavar arayan ve çok hassas dinleme aletleri kullanan İsveç bilim heyetini rahatsız etmemek.
1500 yıllık efsane Loch Ness canavarı bir kez daha gazetelere manşet olmayı başardı.
Efsaneye göre Nessie, İskoçya'nın Loch Ness gölünde yaşayan dev bir yaratık. Canavarın ilk ‘görgü tanığı’ İskoçya'yı MS 6. yüzyılda Hıristiyanlaştıran Aziz Columban. Efsaneye göre Columban sadece İskoç halkını değil, canavarı da doğru yola getirmiş. Sandalla göle açılmış ve o güne kadar insan yiyen bir canavar olan Nessie'yi sakinleştirmeyi başarmış.
SUNTADAN DENİZ YILANI
Loch Ness canavarının modern öyküsü ise 1934'te başlar. Albay Robert Wilson bu tarihte Nessie'nin bir fotoğrafını çekmeyi başardı. Loch Ness canavarı bir Pleziozor (su dinozoru) olabilirdi. Ve bu ‘belge’ üzerine bilim dünyası konuyu araştırmaya, canavarı aramaya başladı.
İngiliz tabloid gazeteleri bir kare fotoğrafa binlerce Sterlin vaat edince, amatör maceraperestler Loch Ness gölüne kamp kurup köşeyi döndürecek kareyi beklemeye, bilim adamları insansız denizaltılarla ve gelişmiş dinleyicilerle gölün dibini taramaya başladılar.
‘Yalanın ilk belgesi’ Sunday Telegraph'da patladı. Gazetenin 1994'te yayınladığı bir habere göre, 1934 tarihli Nessie fotoğrafı gazetecilik deyimiyle bir asparagas yani uydurmaydı. Fotoğrafı çeken ekipte görevli Christian Spurling, 1993 yılında ölmeden evvel, vicdan azabı içinde, yalanlarını itiraf etti. Fotoğraftaki Nessie değil, oyuncak bir denizaltıya bağlı suntadan bir deniz yılanıydı. Fotoğrafı da kayınbiraderi çekmişti, Albay Wilson değil. Daha inandırıcı olsun diye ‘Albay’ın çektiği fotoğraf' demişlerdi. Spurling ‘Şakamızı sonradan itiraf edecektik ama iş o kadar büyüdü ki, susmayı tercih ettik’ dedi.
Bu yalanlara rağmen, iki gündür bir İsveç heyeti gölde araştırma yapıyor. Bilim adamları ‘ne olur ne olmaz’ derken, konunun uzmanlarının iddiası farklı:
Gölde tek bir hayvan olamaz. Aziz Colomban'dan beri yaşayamazdı yoksa.
1500 yıldır soyu tükenmediğine göre en az 10 canavar olmalı ki, o zaman da bir gören olurdu, veya en azından bir leş, bir kemik bulunurdu. Ayrıca bu kadar canavarı besleyecek gıda da yok gölde.
Canavarın aslında boyu 2-2.5 metreyi, ağırlığı 200-250 kiloyu bulan, sivri gagalı, sırtında canavar gibi yüzgeçleri olan bir Baltın mersini olması ihtimali büyük.
Bunun dışında herşey yalan değilse de, yanılma.
23 TRİLYON TURİZM GELİRİ
60 yıllık çalışmalar sonucunda ciddi bir bulgu yok. Birkaç flu fotoğraf, gölge mi, ağaç kütüğü mü belli olmayan bir ‘canavar’ ... Ama Nessie turizmi bölge halkına yılda 23 trilyon para kazandırıyor. Küçük denizaltılarla su altına bir saatlik dalış 50 milyon, oteller, tekne gezileri, tişortlar, heykelcikler... Yani ‘efsanenin devam etmesi’ gerek.
Efsanenin bir palavra olduğunu herkes bilse bile.