Çan Kay-Şek'in mumyası gömülecek

Güncelleme Tarihi:

Çan Kay-Şekin mumyası gömülecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2004 14:32

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ulusal önderi Mao Zedong'a (1893-1976) karşı 1949'da biten iç savaşı kaybeden Tayvanlı lider General Çan Kay-şek'in (1887-1975) 30 yıl mumyalı kalan naaşının toprağa verilmesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Tayvan adasının kuzeyindeki Taoyuan kentinde, cesedi geçici anıt mezarda mumyalanmış duran Çan Kay-şek'in ailesinin devletten ricası üzerine askeri mezarlığa gömülmesi bekleniyor.

Çan Kay-şek'in oğlu ve iktidarının varisi eski devlet başkanı Çan Çin-kuo'nun cenazesi de mumyalanmış olarak aynı anıt mezarda korunuyor.

Çan Kay-şek'in geçen yıl 106 yaşında ölen eşi de mumyadan çıkarılacak kocasının yanına defnedilecek.

33 yıl öncesine kadar BM Güvenlik Konseyi'nde ABD desteğinde 5 daimi üyeden biri olan ve yerini Çin Halk Cumhuriyeti'ne devretmek zorunda kalan Tayvan'ın lideri Çan Kay-şek, ülkesini, 25 yıl demir yumrukla Çin Komünist Partisi'ne karşı korudu ve serbest pazar ekonomisiyle yönetti.

38 YIL SIKIYÖNETİM

Haberin Devamı

Birçok insan için aslında Çin anakarasının ulusal kahramanı sayılan ve Pekin-Çin Komünist Partisi'nin adayı ele geçirmesini önleyen asker olan Çan Kay-şek'in oğlu eski devlet başkanı Çan Çin-kuo, 38 yıl süren Tayvan askeri sıkıyönetim düzenini 1987'de sona erdiren devlet adamı.

Çan Kay-şek'in Milliyetçi Halk Partisi Kuomintang, adayı 50 yıl boyunca yönetti ve 2000'de demokrasiyle birlikte iktidarını Çen Şui-bien liderliğindeki, tüm dünyada bağımsız tanınma yanlısı İlerici Demokratik Parti'ye (DİP) devretti.

Demokratik Parti lideri Çen Şui-bien Mart'taki devlet başkanlığını da kazanarak, ikinci 4 yıllık dönem için seçildi. DİP sözcüsü Çen Ven-çang, “Çan Kay-şek ile oğlu Çan Çin-kuo'nun icraatlarını tarih değerlendirecek. Onların ailesi bu adayı sonsuz evleri olarak görüyorlar, bizi sevindiriyor” dedi.

Çan Kay-şek'in ailesinden siyasetle meşgul tek kişi Çan Çin-kuo'nun oğlu John Çang.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!