Cami açılımı

Güncelleme Tarihi:

Cami açılımı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2008 00:00

Rusya Başbakanı Putin, önceki gün gizlice Çeçenistan’a gidip Grozni’de inşa edilen camiyi ziyaret etti ve TV kameraları önünde şu mesajı verdi: "İslam savaş değil, barış dinidir. Dinler arasında anlayış çok inançlı Rusya Federasyonu’nun temel direğidir." "Ahmet Kadirov"un adı verilen caminin açılışı dün yapıldı.

Haberin Devamı

Putin camide

RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenistan’da yeni inşa edilen 10 bin kişilik Ahmet Kadirov camisini ziyaret ederek, Grozni’den dünyaya "İslam savaş değil, barış dinidir" mesajı verdi.

Önceki gün gizlice Çeçenistan’a giden Putin, Çeçen Devlet Başkanı Ramzan Kadirov eşliğinde başkent Grozni’deki Avrupa’nın en büyük camisi olarak tanıtılan ibadethaneyi gezdi. Putin, caminin devasa salonuna girmeden önce refakat edenler tarafından uyarılmadan ayakkabılarını çıkarmasıyla, İslam kurallarını bilen bir kişi izlenimi verdi.

Camiyi gezdikten sonra Rus TV kameraları karşısına geçen Putin, anlamlı bir de konuşma yaptı. 1994 yılından bu yana çatışmalarla cebelleşen Çeçenistan’da artık yeni bir hayatın başladığını vurgulayan Rusya Başbakanı, şunları söyledi:

/images/100/0x0/55ea7546f018fbb8f881434b

"Bu konuşmamı tam da buradan yapmak isterdim. Çeçenistan’da başlatılan savaş, Rusya’yı yok etmek içindi. Ancak Çeçen halkı, federal merkezin de desteğiyle bu hain planı boşa çıkardı. İslam savaş değil, barış dinidir. Bunu herkes böyle bilmeli. Çeçenistan’da son dönemde gözlenen değişim, bu sözlerimin kanıtıdır. Dinler arasında anlayış ve müsamaha çok inançlı Rusya Federasyonu’nun temel direğidir."

Birçok Groznili, şiddetli yağmura rağmen devasa camiye girebilmek için dışarıda bekledi. Çeçen güvenlik güçlerinin, Putin’in ziyareti nedeniyle Grozni’de çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı gözlendi.

Grozni’ye büyük bir cami inşa etmek fikrini, Çeçenistan’ın şimdiki Devlet Başkanı Ramzan Kadirov’un babası, suikast sonucu öldürülen eski Devlet Başkanı Ahmet Kadirov ortaya atmıştı. Zamanında İstanbul’daki Sultan Ahmet Camisi’ni gören baba Kadirov, "Bizim de böyle bir camiye ihtiyacımız var" demişti. Caminin külliyesi içinde bir İslam üniversitesi, kütüphane, bir medrese ve öğrenciler için yurt bulunuyor.

Putin caddesinden geçti

Çeçenistan başkenti Grozni sokaklarını yine Ramzan Kadirov eşliğinde turlayan Putin, kendi adını taşıyan Vladimir Putin caddesinden de geçti. Kendi adını taşıyan caddeden geçerken Kadirov ile aralarında esprili bir konuşma geçtiği gözlense de ne söyledikleri sır kaldı. Önceki açıklamasında Putin, adının caddelere verilmesini ve heykelinin yapılmasını istemediğini söylemişti.

Osmanlı tarzı

Çeçen lider Ramzan Kadirov’un suikasta kurban giden babası Ahmet Kadirov bir zamanlar İstanbul’daki Sultan Ahmet Cami’ni görüp "Bizim de böyle bir camimiz olmalı" demişti. Grozni’deki cami bu dilek üzerine bir Türk firması tarafından inşa edildi. 2003’te Çeçenistan Devlet Başkanı seçilen Kadirov 2004’te bir resmi geçidi izlerken tribüne yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!