Cameron: IŞİD'e müdahale için siyasi süreci bekleyemeyiz

Güncelleme Tarihi:

Cameron: IŞİDe müdahale için siyasi süreci bekleyemeyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 20:55

Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, ülkesinin Suriye'de IŞİD'e karşı operasyonlara katılmasına parlamentoda destek saÄŸlamak için perÅŸembe günü bir konuÅŸma yapacağını belirterek, "IŞİD'e karşı askeri müdahele için Suriye'deki siyasi sürecin tamamlanmasını bekleyemeyiz" dedi.  Â

Haberin Devamı

Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'na 2015 yılı Stratejik Savunma ve Güvenlik Raporunu sundu.               

Ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn ve milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Cameron, IŞİD'le mücadeleye Suriye'de de destek verme planını savundu.               

IŞİD'İn İngiltere için "binlerce mil ötedeki uzak bir tehdit"ten ibaret olmadığını belirten Cameron, örgütün İngiliz rehineleri infaz ettiğini ve Tunus'ta İngiliz turistlerin de öldüğü saldırı düzenlediğini hatırlattı.               

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin cuma günü oybirliğiyle aldığı IŞİD'le mücadele kararının öneminin altını çizen Cameron, kendisinin de İngiltere'nin Suriye'de örgüte karşı sürdürülen operasyonlara katılmasıyla ilgili görüşünü, perşembe günü Avam Kamarası'na sunacağını söyledi.               

Haberin Devamı

Cameron, "Bu müdahalenin IŞİD'i yenilgiye uğratmaya dönük kapsamlı ve uzun vadeli bir stratejinin parçası olacağını ve Suriye'deki savaşı sona erdirmeye yönelik uluslararası çabaya koşut gideceğini anlatacağım" dedi.               

IŞİD'in sadece askeri müdahaleyle yok edilemeyeceğini belirten Cameron, "Irak'ta düzgün bir hükümeti, Suriye'de de bir geçiş hükümetini destekleyecek siyasi ve diplomatik çabalara da ihtiyaç var.  Ancak bazı askeri önlemleri almak için Suriye'deki siyasi sürecin tamamlanmasını da bekleyemeyiz" diye konuştu.              

178 MİLYAR STERLİNLİK SAVUNMA YATIRIMI               

Parlamentoya sunduğu Savunma Stratejisi raporunda İngiltere'nin gelecek 10 yılda yapacağı 178 milyar sterlinlik savunma yatırımıyla ilgili ayrıntılara da yer veren Cameron, "Tarih bize hiçbir hükümetin geleceği tahmin edemeyeceğini öğretti. Önümüzdeki 5 yıl içinde olayların ne şekil alacağını bilme imkanımız yok. Beklenmeyene hazırlıklı olmak zorundayız. Ortaya çıkabilecek yeni tehditlere cevap verebilecek esneklikte olmalıyız" ifadelerini kullandı.  

Raporda İngiliz silahlı kuvvetlerinin kara, hava ve deniz kolları için öngörülen yeni ekipman yatırımı Boeing P8 tipi 9 yeni deniz devriye ve istihbarat uçağı alınmasını, balistik füze fırlatma kapasiteli dört denizaltının değiştirilmesini, 138 yeni F-35 uçağının satın alınmasını ve 13 yeni fırkateyn ile 2 devriye gemisi satın alınmasını da içeriyor. Rapor ayrıca dünya çapında hızlı intikal ve müdahale kabiliyetinde 5'er bin kişilik iki acil müdahale tugayı kurulmasını da öngörüyor.               

Haberin Devamı

Cameron, parlamentoda raporu savunurken "Ulusal güvenlik stratejisinin temelini gerektiğinde askeri güç kullanma kabiliyetimiz ve istekliliğimiz oluşturmalıdır" görüşünü dile getirdi.              

PARİS SENARYOSU İÇİN 10 BİN ASKERLİK GÜÇ             

İç güvenlikle ilgili yatırım ve düzenlemeler de içeren rapor, istihbarat ögrülerinin bütçelerinin, personel sayısının ve yetkilerini artırılmasını da öngörüyor.  

Cameron'un açıkladığı iç güvenlik önlemleri arasında, 13 Kasım'da Paris'te meydana gelen terör saldırılarına benzer bir saldırıya maruz kalınması halinde polise destek sağlayacak 10 bin askerlik bir kuvvet de yer aldı. Cameron, 5 bin askerlik kısmının göreve hazır durumda olduğunu belirttiği bu gücün polisin yerini almayacağını, ihtiyaca göre polisin kullanımına verileceğini söyledi.              

Haberin Devamı

IRAK VE LİBYA             

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in yakın geçmişte Irak, Afganistan ve Libya'ya yapılan ve İngiltere'nin de yer aldığı askeri müdahalelerden çıkarılan derslerin yeni savunma stratejisinde dikkate alınıp alınmadığı şeklinde sorusuna Cameron, "Ders çıkarmaya kararlıyız, Irak savaşıyla ilgili süren soruşturmanın amacı da bu" yanıtını verdi.               

Cameron Libya'yla ilgili olarak da "Böyle durumlarda varlığını koruyacak bir devletin olmasını sağlamamız gerektiği açık.  Ancak Fransa ile birlikte Libya'ya müdahale edip Albay Kaddafi'nin kendi halkını öldürmesinin önüne geçtiğimiz için özür dilemeyi bir an bile aklımdan geçirmem" diye konuştu.               - İngiltere'nin IŞİD'e karşı Suriye'de eyleme geçme isteği               

Haberin Devamı

BMGK cuma günü Fransa'nın önerisiyle, IŞİD'e karşı hem Irak'ta hem Suriye'de eyleme geçilmesini oy birliğiyle destekledi.               

Bu, uluslararası koalisyonun Suriye'deki hava operasyonlarına katılmak isteyen Cameron'ın İngiltere içinde böyle bir müdaheleye katılmasına muhalefet edenlere karşı elini kuvvetlendirdi.               

Cameron, bir süredir İngiltere'nin IŞİD'le kapsamlı mücadele stratejisi vizyonunu bizzat açıklayacağını ve bu stratejinin Suriye'de "askeri eyleme geçmeyi" de içermesi gerektiğini yineliyor.               

Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti milletvekillerinin çoğunlukta bulunduğu Dış İlişkiler Komisyonu, bu ay başında yayımladığı raporda, İngiltere'nin Suriye'deki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenlemektense, Suriye'deki iç savaşın sona erdirilmesi çabalarına odaklanması gerektiğini bildirmişti.               

Haberin Devamı

İki yıl önce, hükümetin "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki prensip önergesi Avam Kamarası'nda 272'ye karşı 285 oyla reddedilmişti.               

Cameron, Suriye'ye askeri operasyonlara katılmayı öngören bir teklifi parlamentoya yeniden götürmeden önce, teklifin muhalefetten gereken desteği alacağından emin olmak istiyor.               

İngiltere, 63 ülkeden oluşan uluslararası koalisyonun, terör örgütü IŞİD'e karşı yürüttüğü hava operasyonunun sadece Irak ayağına katılıyor.              

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!