Güncelleme Tarihi:
Brüksel’de AB liderleri ile bir araya geldikten sonra bir açıklama yapan Cameron “Avrupa Birliği’nin kurucuları yeni üyelerin Avrupa’da büyük göç hareketlerine neden olacağını tahmin edememişti. Geçmişte yaşanan göç dalgalarının tekrarlanmasını kesinlikle istemiyoruz” dedi.
İngiltere’nin AB genişleme sürecini desteklediğini, ancak iş piyasasını yeni üye ülkelerden gelecek göç dalgalarından korumak istediğini belirten Cameron, “Gelecekte birliğe üye olacak ülkelerin vatandaşlarının ancak ülkelerinin ekonomisi belli bir düzeye ulaştığında AB içinde serbest dolaşım hakkı elde etmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Almanya, Hollanda ve Avusturya’nın da bu konuda İngiltere’yi desteklediğini söyleyen başbakan 2004 yılında yeni üyelere anında serbest dolaşım hakkı tanınmasının ardından 1.5 milyon kişilik bir göç dalgası yaşandığını hatırlattı ve “AB’nin serbest dolaşım prensibini daha makul bir temele oturmamız gerekiyor. Serbest dolaşım çalışmaya ve göç ettikleri ülkedeki hayata entegre olmaya hazır işçilere tanınması gereken bir hak, birlik içindeki en karlı devlet yardımı planını bulmaya çalışanlara değil” dedi.
AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının birlik içindeki dolaşım hakkını kısıtlayacak olan bu tip bir uygulamanın yürürlüğe sokulabilmesi için Avrupa Birliği’nin temel anlaşmalarının yenilenmesi gerektiğini belirten uzmanlar ise Cameron’un “İngilizleri mutlu edecek açıklamalar yaptığını ancak sert tavrının gerçekçi olmadığını” söyledi.
Times gazetesine konuşan Avrupa Birliği diplomatları gelecek ay üyelik görüşmelerine başlayacak olan Sırbistan’ın bile birliğe katılmasının en az on yıl alacağını belirtirken “Cameron aynı hiç kimsenin önermediği Avrupa Birliği ordusu ile ilgili açıklamaları gibi gerçekçi olmayan açıklamalar yapıyor” dedi.
Ocak ayında sınırlarını Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarına açacak olan İngiltere’de uzun süredir Avrupa Birliği’nden gelen göçün ülke ekonomisi üzerine yarattığı yük gündemde.