Güncelleme Tarihi:
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası Türkiye ile beraber dünya da seferber olmuş durumda. Ülkemize dünyanın dört bir yandan yardım yağarken, yabancı ekiplerin deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmaları da devam ediyor.
GÜNEY KORE'DEN AYLA GÖNDERMESİ
Güney Koreli çizer Myeong Minho Türkiye'deki deprem dolayısıyla çizdiği ve Instagram hesabında yaptığı bir paylaşım ile Ayla Bebek'e göndermede bulundu.
Üzerinden 73 yıl geçmiş olmasına rağmen Türkiye'nin Kore savaşında verdiği desteği unutmayan Minho'nun 'Kardeş ülke Türkiye’mizin başı sağ olsun” notunu düşerek yaptığı paylaşım sosyal medyada büyük beğeni topladı.
Söz konusu çizimin ilk kısmında Ayla bebeğe yiyecek uzatan Türk askeri yer alırken, ikinci kısmında enkaz altından kurtardığı Türk çocuğuna yiyecek uzatan bir Güney Koreli arama kurtarma ekibi üyesi görülüyor.
Türkiye, 1950-1953 yılları arasında Kuzey Kore ile Güney Kore arasında başlayan savaşa TBMM’nin 1950 tarihli oturumuyla uluslararası destek kapsamında asker göndermişti.Savaşın başından Temmuz 1953'teki ateşkese kadar geçen sürede toplam 14.936 Türk askeri Kore'de görev aldı. Bunların 721'i yaşamını yitirdi, 175'i kayboldu, 234'ü esir düştü ve 2147'si yaralandı. Güney Kore, Türk askerinin bu desteğini unutmadı ve iki ülke arasında özel bir dostluk oluştu.
30 YIL SONRA BİR İLK: ERMENİSTAN SINIR KAPISI AÇILDI
Türkiye ile Ermenistan arasındaki Alican Sınır Kapısı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili vuran depremler sonrası yardım taşınan TIR'ların geçişine açıldı.
Afet bölgesi için Ermenistan'da hazırlanan 5 TIR'lık yardım malzemesi, Ermenistan heyeti ile Alican Köprüsü'ne getirildi. Iğdır İl Afet ve Acil Durum Müdürü Burhan Çöllü ve askeri yetkililerce karşılanan Ermenistan heyeti, resmi işlemlerin ardından deprem bölgesine hareket etti.
Alican Sınır Kapısı, Azerbaycan'a yönelik saldırılara tepki olarak Nisan1993'te sivil geçişlere kapatılmıştı. İki ülkenin son 20 yıldaki yakınlaşmalarında bu sınır kapısının açılması zaman zaman gündeme gelmiş, bunun Ermenistan’ın ekonomisine büyük katkısı olabileceği belirtilmişti.
TRT’ye göre Alican Sınır Kapısı en son 1988’de Ermenistan’da yaşanan depremin ardından Türk Kızılayı’nın bölgeye yardım göndermesi için kullanılmıştı.
DSÖ'DEN YENİ YARDIMLAR
Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatısını etkileyen depremler sonrasında her iki ülkeye toplamda 72 metrik ton ‘travma ve acil ameliyat malzemelerini’ gönderdiğini duyurdu. DSÖ, ilk uçağın 9 Şubat’ta 37 metrik ton hayat kurtarıcı malzemeyle Türkiye'ye gönderildiğini ve dün ise 35 metrik tonluk insani yardımın Suriye’ye teslim edildiğini kaydetti. Hayat kurtarıcı malzemelerin, her iki ülkede 100 bin kişinin tedavi ve bakımının yanı sıra 120 bin acil cerrahi müdahale için kullanılacağı ifade edildi. DSÖ, 12 Şubat’ta Suriye’ye 37 metrik ton yeni yardım gönderileceğini ve bu malzemenin ise 300 bin kişinin acil tıbbi ihtiyaçlarına cevap vereceğini kaydetti.
Yunanistan Kızılhaç’ı yaklaşık 40 tonluk insani yardım taşıyan ‘sevgi konvoyunun’ Gaziantep’e doğru yola çıktığını duyurdu. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andreas Katsaniotis, Türkiye ve Suriye için hazırlanan 3 TIR’lık ‘sevgi konvoyunun’ gıda malzemelerinin yanı sıra çadır, battaniye ve uyku tulumları taşıdığını da belirtti.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, dün İngiltere yardımlarının organize edildiği College of Londra Üniversitesi’nin merkezine gelerek yardımlar hakkında bilgi aldı. Başbakan Sunak, paketlenmesine kendisinin de bizzat katıldığı insani yardımların kıyafetler, battaniyeler ve hijyen ağırlıklı malzemelerden oluştuğunu ifade etti.
FATMA'YI 120. SAATTE AZERİ EKİP KURTARDI
Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı deprem felaketi sebebiyle Türkiye’de bulunan arama-kurtarma ekibinin, depremlerin 120’nci saatinde adının Fatma olduğu belirlenen depremzedeyi enkazdan sağ çıkardığını duyurdu. Öte yandan Azerbaycan’dan özel uçuşlarla Adana’ya insani yardımların gelmeye devam ettiği ve her gün geleceği kaydedildi.
Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, yerel ekiplerle birlite çalışan Azerbaycanlı kurtarıcıların depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta arama-kurtarma çalışmalarına dinlenmeden devam ettikleri ve felaketin 120’inci saatinde isminin Fatma olduğu belirlenen 50 yaşındaki depremzedeyi enkazdan sağ kurtardıklarını ifade etti.
JAPONYA ÖZ SAVUNMA KUVVETLERİ PERSONELİ TÜRKİYE'YE GÖNDEİRLİYOR
Japonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, arama-kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Öz Savunma Kuvvetleri'nin (SDF) personelinin ve uçaklarının Türkiye'ye gönderileceği duyuruldu.
Personelin bilgi toplamak ve sahadaki ilgili kuruluşlarla koordinasyonu derinleştirmekle görevlendirileceği, uçakların ise ağırlıklı olarak tıbbi malzeme sevkiyatı yapacağı aktarıldı.
Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi de gerçekleştirdiği basın toplantısında, Japonya'nın Türkiye'ye onlarca personelden oluşan bir sağlık ekibi göndereceğini açıkladı. Hayashi ayrıca, Türkiye ve komşu Suriye'ye battaniye ve çadır gibi yardım malzemeleri de sağlanacağını vurguladı.
Ukrayna’nın enkazdan kurtarma konusunda deneyimli Acil Durum Ekipleri’nin (DSNS) 52 kişilik personeli daha Türkiye’ye ulaştı.
DSNS’nin sahada bulunan deneyimli kurtarıcılarına 52 kişi daha eklendi. Gece itibariyle sahada çalışan ekibe katılan yeni ekip beraberinde arama-kurtarma ve enkaz kaldırma teçhizatı getirdi. Ukraynalı kurtarıcılar iki ayrı gruba bölünerek gece-gündüz dinlenmeden Hatay’da çalışmalarına devam ediyor.
ARNAVUTLUK'TA BİR GÜNLÜK ULUSAL YAS
Arnavutluk’tan Türkiye’ye anlamlı destek geldi. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, 13 Şubat Salı günü ulusal yas günü ilan etti. Başbakan Edi Rama mesjında, "Arnavutluk hükümeti, Türkiye-Suriye sınırında meydana gelen büyük depremin kurbanları için 13 Şubat Pazartesi gününün ulusal yas günü olmasına karar vermiştir. Bir süre önce benzer bir felaket Arnavutluk'u vurduğunda yanımızda olan dostumuz Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz" ifadelerine yer verdi.
Rama ayrıca pazartesi günü devlet kurumlarında bayrakların yarıya indirileceğini söyledi.
Türkiye'de yaşanan deprem felaketinin ardından Arnavutluk hükümeti, 30 kişilik bir kurtarma ekibi göndermişti.
BELÇİKA SAHRA HASTANESİ GÖNDERİYOR
Belçika hükümeti Türkiye'ye sahra hastanesi gönderdi. Sahra hastanesi için gerekli malzemeler ve kurulumu yapacak 43 kişilik B-FAST ekibi, Melsbroek Hava Üssü'ndeki askeri uçakla birlikte Türkiye'ye doğru yola çıktı. Hatay'ın Kırıkhan ilçesine kurulması planlanan sahra hastanesinin yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde olacağı belirtildi.
Uçağın Adana'daki İncirlik üssüne ineceği, ekibin karayoluyla Kırıkhan'a geçeceği aktarıldı. Sahra hastanesinde ameliyathane ve kadın doğum ve çocuk birimleri bulunacağı, taramalar yapılabileceği, tıbbi laboratuvar ve eczane de yer alacağı kaydedildi. Önümüzdeki Salı günü ise aralarında doktorlar ve hemşirelerin de bulunduğu 60 kişiyle Türkiye'ye yeni bir uçağın gönderileceği, sahra hastanesinin Perşembe gününden itibaren tamamen faaliyete geçeceği, hastanede günde 100 kişiye hizmet verilebileceği, 20 kişinin ise yatarak tedavi görebileceği vurgulandı.
Gürcistan'ın Bakuriani kentinde 2023 kış turizmi ve altyapı projelerini inceleyen Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Garibaşvili, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha taziyelerini ileterek, "Türkiye'de yaşanan korkunç bir trajedidir. Dost kardeş halkımıza, Türk milletine ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'a bir kez daha taziyelerimi sunuyorum. Türk halkına maksimum desteği vermeliyiz. İlgili kurumlara talimat verdim, pazartesi ve salı günleri Türkiye'ye büyük çaplı gönderilecek önemli insani kargonun sevkiyatı için hazırlıklara başlamışız. Bunun için bir milyon lari ayırdık. Hükümetin yanı sıra özel sektör, parlamento ve diğer kurumlar da seferber ediliyor ve sürece dahil oluyor. Türk halkına azami desteği vermeliyiz. Bir kez daha taziyelerimi sunar, yaralılara güç ve şifalar dilerim. İlk günlerde 100 kurtarıcı gönderdik. Bu çalışmalarda kahraman kurtarıcılarımız görev almaktadır. Gürcü kurtarıcılar şimdiden birçok insanı kurtarmayı başardılar. Daha fazlasını yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
SON 100 YIL İÇİNDE BÖLGEDE YAŞANMIŞ EN KÖTÜ OLAY
BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths Kahramanmaraş depremine ilişkin açıklamasında "Türkiye'deki deprem bölgede son 100 yıl içinde yaşanan en kötü olay." ifadelerini kullandı.