Çaktığı flaşla avını kör eden kalamar görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

Çaktığı flaşla avını kör eden kalamar görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2007 10:23

Japon bilim adamları, tropikal denizlerin derinliklerinde avını yutmadan önce çaktığı ışık flaşlarıyla sersemleten dev bir mürekkep balığını (kalamar) yeni bir yüksek çözünürlüklü kamera ile görüntülemeyi başardılar.

Haberin Devamı

Tokyo'daki Ulusal Bilimler Müzesi'nden bilim adamlarının, Japonya'nın güneyindeki Ogasavara adaları açıklarında 250 ila 940 metre derinlikte görüntülediği ve 2,3 metreye varan uzunluğu, 61 kiloya varan ağırlığıyla bilinen en büyük kalamar olan Taningia danae, derinlerdeki karanlık sularda çaktığı flaşlarıyla avını geçici olarak kör edebiliyor.

Şimdiye dek bilimsel çevrelerde kabul edilenin tersine hızlı bir avcı olduğu görülen Taningia danae, üçgen şeklindeki güçlü yüzgeçlerinin yardımıyla saatte 9 km hızla hareket edebilme yeteneğine sahip bulunuyor.

Japon bilim adamlarının keşfinin en önemli kısmıysa bu kafadanbacaklının avına saldırmadan önce 2,5 saniye süreyle ışık flaşı yayabilmesinin görüntülenmesi oldu. Bu ışık çakmaları hayvanın kolunun dışında bulunan ışık yayan hücre topluluklarından oluşan "fotoforlar"dan geliyor.

Haberin Devamı

Tsunemi Kubodera ve meslektaşları, bu ışık çakmalarının Taningia danae'nin hem karanlık denizde mesafeyi ölçmesini hem de avını geçici olarak kör etmesini sağlayabileceğini belirterek, dev kalamarın zaman zaman çekici bir ritüel içine girdiği ve daha uzun ışınlar yaydığını kaydetti.

Japon bilim adamları, bu keşiflerini İngiliz bilim dergisi Proceedings of the Royal Society B'nin dünkü sayısında yayımladılar.

Kubodera ve meslektaşı Kyoichi Mori, Eylül 2005'te ilk kez dev bir kalamarın görüntülerini yayınlamışlardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!