Ali VARLI / BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2016 09:54
Almanya’da eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirten Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, göçmen dillerine önem verilmesinin ise Almanya’nın kazancına olacağını söyledi.
Berlin Türk Büyükelçiliği binasında, ‘Alman Eğitim Sisteminde Çok Dilli Eğitimin Geleceği-Türkçe ve Rusça’ adlı bir sempozyum düzenlendi. Bugün de devam edecek sempozyuma, dört üniversite, iki araştırma merkezi ve iki dil merkezinden uzmanların yanı sıra, Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile Federal Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Ayda Özoğuz da katıldı.
TOPLUMU DİNAMİK KILARSempozyumda konuşan Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Cemal Yıldız,
Almanya’da yaşayanların yüzde 20’sinin aile içinde Almanca dışında bir dil konuştuğunu ve bunların arasında en çok konuşulanın da Türkçe ve Rusça olduğuna değindi.
İki dilli eğitimin önemine değinen Büyükelçi Karslıoğlu ise “Eğitimde fırsat eşitliğine önem verilmeli. İngilizce ve Fransızca gibi diğer diller de önemsenmeli. Göçmen dillerinin önemli kılınması Almanya’nın kazancına olur. İki dilli eğitim, Alman toplumunu daha aktif ve dinamik kılar” diye konuştu.
HER DİL, BİR PENCEREDevlet Bakanı
Aydan Özoğuz da yaşanılan ülkenin dilinin mutlaka öğrenilmesi gerektiğini ancak tek başına yeterli olmadığını söyledi. Özoğuz, şöyle konuştu:
“Uzmanlar beyinde çok sayıda dil için yer olduğunu söylüyor. Her bir dil, yaşama açılan bir pencere. Almanya’da çok sayıda çocuk tıpkı benim gibi çok dilli büyüyor. Ancak evde veya çevreden öğrenilen dil yeterli değil. Almanya’da eğitim sistemine eyaletler yön verdiği için birçok eyalette farklı yaklaşımlar ve uygulamalar var. Hamburg’da birçok ilkokul iki dilli eğitim verirken, Baden Württemberg’de konsolosluklara bağlı olarak ders yapılıyor. Okul yönetimi de sadece ders için sınıflar veriyor. Oysa eğitim içinde çok dilliliği öğretmek bizim sorumluluğumuz olmalı. Almanya’da çok dilliliği eğitim bir parçası yapmalıyız.”