Güncelleme Tarihi:
Yunan arkeologlar, yıllarca süren bir uğraşın ardından antik Makedonya'da Büyük İskender'in sarayını gün ışığına çıkarmayı başardılar. 60 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiş olan sarayda altın mücevherler, mermer heykeller, seramik figürler ve paha biçilemeyen eserler bulundu.
Antik tarihçiler, Makedonyalıları, kaba ve barbar olarak tanımlasalar da 21'inci yüzyıl arkeologlarının yaptığı kazılar, bunun tersini ortaya koydu. Özellikle milattan önce 4'üncü ve 3'üncü yüzyılın başında Makedonların lüks ve kaliteli bir yaşantı sürdüklerini ortaya çıktı. Bunu da Yinanistan'da son yılların en büyük arkeolojik buluşu kabul edilen Büyük İskender'in Sarayı kanıtladı.
Antik Makedonya'nın başkenti, bugünkü Selanik kentinin 50 km kuzeybatısındaki Pella kentiydi. Pella, çok büyük bir kentti. 1970'li yıllarda kazılara başlayan arkeologlar şimdiye kadar kentin ancak yüzde 1'lik bir bölümünü ortaya çıkarabildiklerini söylüyorlar.
Pella'daki kazıları yöneten Yunanlı kadın arkeolog Maria Lilibaki-Akamati, ‘‘Yunan saray mimarisi açısından mükemmel bir örnek, bir hayli gösterişli ve heybetli bir yapı’’ dedi. Milattan önce 4'üncü yüzyılın başlarında Kral Archelaus tarafından inşa edilen saray, Büyük İskender'in babası 2'inci Filip tarafından da kullanıldı. Pella, Kral 2'nci Filip döneminde giderek büyüdü. Büyük İskender, dev imparatorluğunu kurduğunda kent daha da büyüdü. Pella'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan kalıntılar, Makedonların savaş ganimetleri, tomruk ile altın ticaretiyle geçindikleri, seviyeli ve lüks bir yaşantı sürdüklerini ortaya çıkardı.
Kazılarda Afrodit sunağıyla birlikte soylulara ait 6 mezar ortaya çıkarıldı. Kadınların üzerinde zarif küpe ve bilezikler, erkeklerin yanında ise kılıçlar bulundu. Arkeolog Lilibaki-Akamati, milattan önce 4'üncü yüzyılda ölüleri, isimlerinin yazılı olduğu altın yaprakla gömmenin bir ádet olduğuna işaret ederek ‘‘Böylece mezarın kime ait olduğunu anlayabiliyoruz’’ dedi.
Makedonya'da ortaya çıkarılan tarihi kalıntıların bir kısmı gelecek hafta Oxford Üniversitesi'nde yapılacak ‘‘Klasik Kültürün Gün Işığına Çıkarılması: Yunanistan'daki Son Arkeolojik Bulgular’’ adındaki konferansta sergilenecek. Çoğu Yunanlı 25 arkeolog, bulgularını Yunanistan dışında ilk kez açıklama fırsatı bulacaklar.