Bush’un intikamı mı

Güncelleme Tarihi:

Bush’un intikamı mı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2006 00:00

Venezüella Dışişleri Bakanı Maduro, New York’taki BM genel kurulu dönüşü havaalanında ABD polisi tarafından gözaltına alınınca kıyamet koptu. Polisin kendisini soymaya ve kelepçelemeye kalkıştığını anlatan Maduro, "Orada Venezüellalı devrimcilerin onuruyla davrandık. Ancak cesedime dokunabilirlerdi" derken, Chavez "Şeytanın yeni provokasyonu" diye Bush’a çattı. ABD özür diledi.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı George W.Bush’a, BM Genel Kurulu kürsüsünden "şeytan" ve "tiran" diye seslendikten sonra, "Bu sözlerimden ötürü Bush beni öldürtmeye kalkışabilir" dedi. Bush öyle yapmadı ama, New York JFK Havalimanı polisi, Chavez’in Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro’yu önceki gün bir buçuk saat süreyle gözaltında tuttu, soymaya ve kollarıyla bacaklarını iki yana açtırarak üzerine aramaya, sonra da kelepçelemeye kalktı.

ABD ile Venezüella arasındaki tansiyonu iyice yükselten bu olay, Maduro’nun başına gelenleri telefonla Venezüella TV’sine anlatmasıyla ortaya çıktı. Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tom Casey, ABD hükümetinin bu üzücü olaydan ötürü özür dilediğini açıkladı. Ancak Maduro özrün yeterli olmadığını belirterek, "Orada bir buçuk saat gözaltında kaldık, polis dayakla tehdit etti. Ama biz Venezüellalı devrimcilerin onuruyla davrandık. Ancak cesedimize dokunabilirlerdi" dedi.

KİM BİLİR ARAPLARA NE YAPAR

Bu olay nedeniyle cumartesi günü ülkesine dönemeyen ve Venezüella’nın BM’teki temsilciliğinde basına açıklama yapan Maduro, gözaltı süresince bilet ve pasaportuna da el konulduğunu ve üzerindekileri çıkarması için yan odaya alındığında "Ben Venezüella dışişleri bakanıyım" deyince durumun daha da kötüleştiğini ve odaya takviye polis geldiğini söyledi. Uluslararası yasalara aykırı bu olay hakkında soruşturma açılması için BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a başvurduklarını anlatan Maduro, "Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Bu Nazi hükümeti, bu ırkçı hükümet bir dışişleri bakanına böyle davranırsa, türban takan Araplara ne yapmaz?" diye konuştu. Venezüella Devlet Başkanı Chavez ise bu olayın "şeytan" dediği Bush’un yeni bir provokasyonu olduğunu belirterek, gözaltının, Venezüella’da 4 Şubat 1992’de, dönemin devlet başkanı Carlos Andres Perez’e karşı kendisinin liderliğinde düzenlenen darbe girişimiyle ilgili olduğunu söyledi. Chavez, ABD’nin Maduro hakkında, "4 Şubat’taki terörist eylemlere katılmak" suçlamasında bulunduklarını, ancak Maduro’nun 1992’deki darbe girişiminde yer almadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!