ABD Başkanı George Bush'un savunma, dış politika ve ulusal güvenlik ekibinin temsilcileri, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa ve Asya ülkelerinde, ABD'nin oluşturmayı planladığı füze savunma sistemini anlatacak.
Bush, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Stephen Hadley ve Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'i bölgeye göndererek, Asya ve Avrupa'da, ABD'nin füze savunma sistemi konusundaki tutumunu ortaya koyacak ve bugörüşlere destek isteyecek.
Ziyaret edilecek ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra, Japonya, Güney Kore, Çin, Singapur, Avustralya, Hindistan, İngiltere, Fransa, Almanya, Danimarka, Polonya, Hollanda, Kanada ve Brüksel'deki NATO karargahı bulunuyor.
Başkan Bush'un, bu ülkelerin, yeni füze savunma sistemine yönelik görüşlerini de dinlemek istediği belirtiliyor.
ABD, Antibalistik Füze Anlaşması'nın (ABM), çağdışı kaldığını belirterek değiştirilmesini istiyor. Mevcut haliyle ABM antlaşması, ABD'nin füze savunma kalkanı oluşturmasına imkan tanımıyor. Rusya ise ABM antlaşmasında değişikliği kesin bir dille reddediyor. Rusya ve Çin, bu füze savunma sisteminin, yeni bir silahlanma yarışına neden olacağını belirtiyor. Bush da Rusya ile birlikte çalışarak bu antlaşmayı yenilemenin yerinde olacağı görüşünü tekrarlayarak, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme yaptı.
Rusya'nın 6094 nükleer başlıklı füzesine karşılık ABD'nin 7295 nükleer füzesi bulunuyor. ABD yönetimi, bu rakamın karşılıklı olarak 1500'e indirilmesi üzerinde tartışıyor.
GÜNEY KORE DEVLET BAŞKANI'NA FÜZE SİSTEMİNİ ANLATTI
ABD Başkanı George Bush'un Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-jung ile telefon görüşmesi yaparak, Kim'e ABD'nin Ulusal Füze Savunma Sistemi (NMD) planını anlattığı bildirildi. Devlet Başkanlığı sözcüsü Park Joon-young, iki liderin bu sabah 15dakika kadar görüştüğünü belirtti.
Sözcü, füze savunma planını anlatan Bush'un Ekim ayında Güney Kore'ye geleceğini teyit ettiğini söyledi. Kim de ABD'nin müttefikleri dahil olmak üzere diğer ülkelerle NMD'yle ilgili görüşme çabalarının uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunmasını dilediğini kaydetti. Kim ayrıca ABD ile Kuzey Kore'nin görüşmelere yeniden başlayacağını umduğunu ifade etti.
ABD, Kuzey Kore gibi nükleer tehdit oluşturan ülkelere karşı füze savunma sistemine ihtiyacı olduğunu savunuyor. ABD özellikle Rusya ve Çin'in karşı çıktığı NMD planı için Güney Kore'nin desteğini beklemiş, ancak Seul, bu konuda tarafsız tutum sergileyeceğini bildirmişti.
AVRUPALI MÜTTEFİKLERİ VE NATO İYİMSER
Avrupalı müttefikleri ve NATO, ABD Başkanı George Bush'un nükleer füze kalkanı planı konusunda işbirliği yapma arzusunu dile getirmesini memnuniyetle karşıladılar.
NATO Genel Sekreteri George Robertson, Bush'un bazı ülkelerden gelebilecek saldırılara karşı oluşturmayı planladığı füze kalkanı projesi konusunda, ''Başkan bu yeni meydan okumalara odaklanmakta haklı. Bush'un bu konuda müttefikleriyle yakın temas halinde olma taahhüdünü de memnunlukla karşılıyorum'' dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook da Bush'un nükleer silahlarda kısıntıya gitme taahhüdünü desteklediğini belirterek, Washington'ın, Anti Balistik Füze (ABM) anlaşmasını kaldırma planları konusunda Moskova ile temas kurmasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Cook, açıklamasında, ''Başkan'ın ABD nükleer silahlarında indirimegitme taahhüdünden memnuniyet duydum. Başkan Bush'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile konuşması da iyi
haber'' dedi.
RUSYA MEMNUN
Bush'un konuşmasına Rusya'nın ''askeri ve diplomatik kaynaklarının'' tepkisini duyuran İnterfaks ajansı, söz konusu kaynakların Bush'un nükleer silahlarda indirime gitme teklifini memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
İnterfaks'ın haberinde, Moskova'nın Washington'dan, ''Amerikan yönetiminde, ABD'nin ABM'i bırakarak ulusal füze savunma sistemi kurmada tek taraflı karar almasının olumsuz sonuçlar doğrucağını anlayan kimseler olduğu işareti aldı'' denildi.
Kanada Dışişleri Bakanı John Manley açıklamasında, Washington'dan ABM anlaşmasını yırtıp atmamasını isteyerek, bunun yapılması halinde silah yarışının başlamasından korktuklarını söyledi.
Washington'da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, bugün ABD yönetimi yetkilileriyle yapacağı görüşmelerde, ülkesinin bu konudaki görüşlerini aktaracağını söyledi.
Fischer, Bush'un dünkü konuşmasının balistik füze savunma sistemi konusundaki Almanya'nın kaygılarını teyid ettiğini belirtti. Fischer, küresel ve bölgesel silahlanma yarışını önlemek için, aralarında Rusyave Çin'in de yer aldığı ülkelerle işbirliği yapmanın ve herhangi bir füze savunma sisteminin nükleer silahlarda kesintiyle birlikte gitmesigerektiğini söyledi.
Avustralya hükümeti ise balistik füze saldırılarına karşı planlanan füze kalkanı için, ABD'ye Avustralya'daki ortak askeri üsleri kullanma izni vereceğini bildirdi. Dışişleri Bakanı Alexander Downer'ın sözcüsü, bazı ülkelerden gelebilecek potansiyel tehdit konusunda ABD'nin kaygılarını paylaştıklarını belirterek, hükümetinin ortak üslerin kulanılmasına izin vereceğini söyledi. Sözcü, bunun ABD ile 30 yıldır paylaştıkları balistik füze erken uyarı ortaklığının bir devamı olacağını belirtti.