Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 00:00
Irak ve Afganistan’da savaşı koordine etmesi için teklif götürülen ünlü isimler görevi kabul etmeyince, "savaş çarlığı"na bir korgeneral getirildi.
Eski Savunma Bakanı Rumsfeld ve PKK ile mücadele koordinatörü Ralston da görevi reddetti.
ABD Başkanı George Bush, haftalar süren arayıştan sonra nihayet kendine bir "savaş çarı" buldu. Tanınmış 4 yıldızlı emekli generallerin görevi reddetmesi üzerine Bush, üç yıldızlı bir askeri bu göreve atıyor. Pentagon’da operasyon direktörü görevinde bulunan Korgeneral Douglas Lute, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki savaşlarından sorumlu koordinatör olacak ve doğrudan Başkan’a rapor verecek.
Korgeneral Lute, Kongre’de çoğunluğa sahip olan Demokratların Irak’taki askerlerin kısa sürede geri çekilmesi için yoğun baskı yaptıkları bir dönemde göreve başlıyor. Bush yönetiminin, geçen Kasım’daki Kongre ara seçimlerinde uğradığı yenilgiden bu yana yönetimin kilit noktalarındaki pek çok yetkili görevlerinden ayrıldı. Diğer adayların da savaş çarlığı görevini bu yüzden reddettiği belirtiliyor. Görevi kabul etmeyen adaylar arasında en dikkat çekeni Savunma Bakanı Donald Rumsfeld. Görevi reddedenlerden biri de, ABD’nin Kuzey Irak’ta PKK ile mücadele koordinatörü olarak atadığı emekli General Joseph Ralston.
Halen aktif görevde bulunduğu için Lute’un ataması Senato’dan onay aldıktan sonra uygulamaya konabilecek. Daha önce 1991’deki Körfez Savaşı’nda ve Kosova’da görev yapmış olan 55 yaşındaki Lute, "saygı duyulan bir asker" olarak biliniyor. Harvard mezunu Lute, kısa süre önce her iki savaş bölgesinden de sorumlu olan CENTCOM "Merkezi Kuvvetler Komutanlığı"nda görev almıştı.
Douglas Lute, yeni yaratılan bu pozisyon ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley ile eşit mevkide olacak ve doğrudan Başkan’a rapor verecek. Lute, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı’nın Irak ve Afganistan politikalarını yönlendirebilecek.Bush’un savaş çarlığı teklif ettiği en az beş emekli orgeneral görevi üstlenmek istememişti.
Öte yandan ABD Senatosu, Irak’taki operasyonlara aktarılan paranın kesilmesini öngören tasarıyı dün reddetti. Demokratlar tarafından, Irak’taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan tasarı, 29’a karşı 67 aleyhte oyla reddedildi. Irak’taki güçlerin Eylül’den itibaren çekilmesini sağlayacak tasarının kabul edilmesi için 41 oy daha gerekiyordu.