Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 07:00
Myanmar’ı geçen cumartesi vuran Nergis siklonu sonrası ölü sayısı 22 bin 464’e ulaştı, 41 bin kişi kayıp. Sadece haritadan silinen Bogalay’da 10 bin kişi öldü. Ülkede yüz binlerce kişi evsiz, salgın hastalık tehlikesi var, ama ülkeyi 46 yıldır demir yumrukla yöneten cunta ortada yok. Faciadan 3 gün sonra ortaya çıkan asker, sadece rütbelilerin kapısını temizledi, halkı ise dinlemekle yetindi. Ve ilk iş, yardım taleplerini izne bağladı.
Myanmar'ı kasırga vurdu...
En büyük kasırga felaketleri...
MYANMAR’ı geçen cumartesi vuran Nergis siklonunun ardından, ülkede felaketin boyutu büyüyor. 53 milyonluk ülkede ölü sayısı 22 bin 464’ü bulurken, yüzbinlerce kişinin evsiz kaldığı ülkede, 41 bin kişinin de kayıp olması, ölü sayısının artabileceğine dair endişelerin büyümesine neden oluyor. Askeri yönetimin Dışişleri Bakanı Nyan Win’in açıklamasına göre sadece Bogalay kentinde ölenlerin sayısı 10 bini bulurken, kentte taş taş üstünde kalmadı. BM verilerine göre, Myanmar’ı, saatteki hızı 190 kilometreyi bulan rüzgarla vuran siklonda, yüzbinlerce kişi de evsiz kaldı. Myanmar’ın en büyük kenti olan ve siklondan en fazla etkilenen delta içinde yer alan 5 milyon nüfuslu Yangon’da 4 gündür elektrik yok, halk şişe suyu için sıraya giriyor.
Tsunamiden beter
Ülkede faaliyet göstermesine izin verilen ender kuruluşlardan Uluslararası yardım kuruluşu World Vision, sınırlı yardımların ulaştırılmasındaki zorluklar nedeniyle, felaketin sonuçlarının özellikle Güney Asya kıyılarını vuran tsunamininkinden daha büyük olabileceğini belirtti. Endonezya’nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında, 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve yarattığı dev dalgalar nedeniyle 168 bini Endonezya’da olmak
üzere yaklaşık 220 bin kişi ölmüştü.
Yılanlar büyük tehlikeMyanmar’da, salgın hastalık tehdidine karşı da devlet radyosundan halka sürekli uyarı yapılıyor. 4 gündür elektrik ve sudan yoksun ülkenin en büyük kenti Yangon’daki 6 milyon kişiden yiyecekleri parazitlerden korumaya çalışmaları ve kaynatmadan su içmemeleri istendi. Yangonlular taze meyve yemeleri, temiz tuvaletleri kullanmaları, düzenli olarak çöplerini atmaları, sivrisinek ve yılanlara dikkat etmeleri konusunda da uyarıldı.
Türk Kızılıayı devredeÜlkenin uluslararası kamuoyunu yıllardır reddeden askeri rejimi, felaketin ardından acil yardım konusunda da yoğun talepte bulunmadığı gibi, yardım edeceklere de izin koşulu getirdi. BM’ye bağlı yardım örgütleri, Kızılay ve Kızılhaç, Myanmar’a yardım ulaştırmak için halen vize bekliyor. Myanmar’a ilk yardım uçağı ’gönderebilen’, ülkeye en büyük yatırım yapan komşusu Tayland oldu. Türk Kızılayı da bölgeye yardım ulaştırılması için resmi makamlarla görüşmelere başladı.
Bambu evleri etkilemediBM yetkilileri Myanmar’da bu tür felaketlere karşı bir erken uyarı sisteminin olmamasının ölü sayısının bu denli yüksek olmasında en önemli etken olduğunu açıkladılar. Nergis’in vuramadığı tek yer ise, bambu evlerde oturan Hlaing Tha Yar köylüleri oldu. Nergis eserken oturup dua eden köylüler sadece evlerinin uçan çatılarına üzüldüler.