Bulurlarsa yargılayacaklar

Güncelleme Tarihi:

Bulurlarsa yargılayacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 01:07

BELÇİKA, yakalandığı 1999’dan bu yana yaşananlar nedeniyle yılan hikâyesine dönen Sabancı Center suikastı sanıklarından Fehriye Erdal’ın durumu hakkında kritik bir karar aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yargılanma ve iade taleplerini defalarca geri çeviren Belçika yargısı, 17 yıl aradan sonra Erdal’ın Türkiye’de işlediği suçlardan yargılanmasına yeşil ışık yaktı.

Bruges Mahkemesi, nerede olduğu bilinmeyen Erdal’ın, işadamı Özdemir Sabancı ile dönemin Toyota-SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin öldürülmesindeki rolü bağlamında gıyabında yargılanmasına karar verdi. Erdal suçlu bulunursa 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek. Mahkemenin Ankara’nın taleplerine yeşil ışık yakmasında, yıllardır olumsuz görüş bildiren savcılığın, “Türkiye’deki suçlardan yargılanma” yönündeki tavır değişikliği de etkili oldu. Erdal dosyasına ilişkin yaklaşımı yıllardır eleştirilen Belçika Hükümeti’nde de yargılama yönünde siyasi irade belirmesi, sürecin seyrini değiştirdi.

Fehriye Erdal, 2006’da kendisini izlemekle yükümlü 32 kişilik istihbarat ve güvenlik görevlilerini atlatarak ortadan kayboldu. Dönemin İstihbarat Servisi (SE) Genel Müdürü Koen Dassen’in, firarın ardından yaptığı “Kaçabileceği konusunda hükümeti uyarmıştık” açıklaması, siyasi krize neden olmuştu. Erdal kaçtıktan sonra hakkında çok sayıda iddia ortaya atıldı. Öldüğü de bu iddialar arasında yer aldı. Bir süre önce Belçika’da görüntülendiğine yönelik haberler Türk medyasına yansıdı. Haberlerin gerçeği yansıtmadığı, Türkiye’ye resmen iletildi. 

BAKMADAN GEÇME!