Bulgaristan’a ‘gurbetçiyi rahat bırak’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristan’a ‘gurbetçiyi rahat bırak’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2017 10:48

AVRUPA Birliği’ne girdiğinden bu yana yolsuzlukla mücadele alanındaki performansı sürekli eleştiri konusu olan Bulgaristan, Türk kökenli tatilcilere yönelik uygulamaları nedeniyle bir kez daha hedefte.

Haberin Devamı

Bulgar yetkililerin özellikle Türkiye sınırındaki rüşvet alma girişimlerini ele alan bir ‘kara liste’ hazırlandı. Avrupa Parlamentosu’nun ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) Başkan Yardımcısı Kathleen ven Brempt, AP Türkiye Raportörü Kati Piri ve Belçika Flaman Parlamentosu Üyesi Güler Turan imzasını taşıyan ‘kara liste’, 1 Ocak’ta AB Dönem Başkanı olacak Bulgaristan’a iletildi.

Piri’nin geçtiğimiz aylarda AB Komisyonu’nun gündemine taşıdığı sorunlara ilişkin belgede Bulgaristan’a yönelik sert eleştiriler yer alıyor. Çok sayıda tanıklığa yer verilen belgede, rüşvet vermenin bir gereklilik olmasının kalıcı bir sorun olmayı sürdürdüğü belirtiliyor.

17 SAATLİK BEKLEME
Sınır yetkililerine kontrol amacıyla verilen pasaportların arasına 5 Euro konulmasının en yaygın uygulama olduğu tespitine yer verilen çalışmada bir yolcunun, “Pasaportlarımızı verirken içinde para olup olmadığını kontrol ediyorlar. Eğer yoksa istiyorlar. Eğer reddederseniz saatlerce bekleyebilirsiniz” ifadelerine yer veriliyor. Sınırdaki beklemelerin 17 saate kadar uzayabildiği de çalışmaya yansıtılan unsurlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

AB’ye katılım sürecinde Bulgaristan’da yolsuzlukla mücadelede ilerleme kaydedildiği, son dönemde ise tersine dönüş yaşandığı ve katılım öncesi düzeye dönüldüğünün vurgulandığı raporda, hakkında yolsuzluk suçlaması yapılan görevlilerden hiçbirinin ceza almadığına dikkat çekildi.

YUNANİSTAN’DA YOK
Türkiye’den Bulgaristan’a girişlerde araçlara yönelik zorunlu dezenfeksiyon uygulaması ve bunun için alınan 3 Euro da eleştiriliyor. Türkiye’ye komşu olan Yunanistan’da ise bu yönde bir uygulamanın söz konusu olmadığının altı çiziliyor. Trafik polislerinin keyfi ceza uygulaması da belgeye yansıtılan olumsuzluklar arasında.

‘AB’DE OLDUĞUNA İNANMAK ZOR’
Piri, “AB vatandaşlarının hakları yakında Dönem Başkanı olacak bir ülke tarafından ihlal ediliyor. Yolsuzluk son bulmalı. Bulgaristan AB’ye on yıl önce katıldı ve yolsuzluğa son vermek için milyonlarca Euro tutarında yardımdan yararlandı ancak çok az ilerleme sağlandı” dedi.
Şikayetlerin her yaz geldiğine dikkat çeken Piri, yolcuların rüşvet vermenin normal olduğunu düşünmeye başladıklarını belirterek, “Hikayeleri okuduğunuzda yaşananların AB içinde mümkün olduğuna inanmak zor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İZLEME ÖNERİSİ
Bulgaristan’ın yaklaşımından memnun olunmadığının net şekilde hissettirildiği çalışmada, Temmuz-Ağustos 2018 dönemi için Bulgaristan’a ortak çalışma çağrısı yapılarak izleme sistemi oluşturulması önerisinde bulunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!