Güncelleme Tarihi:
National Geographic'in Brown Üniversitesi'nden Christopher Anderson'ın yaptığı araştırmadan aktardığına göre, özellikle küçük bukalemun türlerinin dilleri bugüne kadar tahmin edilenden çok daha hızlı hareket ediyor ve çok daha büyük bir kuvvet uygulayabiliyor.
Anderson, "Bu kadar yüksek değerler görmeyi ben de beklemiyordum. Gerçekten kayda değer bir performans gördüm" dedi.
Bukalemunların bir akordeon gibi sıkıştırıp uzattıkları dillerindeki bu hız ve kuvvetin kaynağı, dillerin yapısındaki esnek doku.
OK ATAR GİBİ DİL ÇIKARIYORLAR
Bir bukalemunun dili normalde kendi boyunun iki katı uzunluğunda oluyor. Bukalemun avını gördüğünde dilini bir yayı gerer gibi geriye çekiyor. Kaslarını serbest bıraktığı anda ise dili bir ok gibi ağzından fırlayarak hedefini vuruyor. Hedefe odaklanan bir bukalemunun kaçırması neredeyse imkansız.
Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırma için Anderson, özellikle nadir bulunan ve yakalaması zor olan dolayısıyla geçmişte incelenememiş en küçük bukalemun türlerini mercek altına aldı. Araştırmada bir insanın başparmağı üzerinde taşıyabileceği bu türlerin dillerinin de büyük akrabaları kadar kuvvetli olup olmadığı değerlendirildi.
Bukalemunların 3000 fps ile çekilen böcek yakalama videolarını kullanan Anderson, küçük türlerin dillerinin büyüklerden bile kuvvetli olduğunu gösterdi.
EN HIZLI OTOMOBİLLERLE YARIŞIYOR
Örneğin, Tanzanya'da yaşayan ve araştırmadaki en küçük tür olan Rhampholeon spinosus'un dili, yerçekimi kuvvetinin 264 katı hızlı çıkıyor. Bu hızda bir otomobilin 0-100 km hızlanması saniyenin 1/100'ünde gerçekleşiyor.
Anderson bunun yırtıcılar, kışlar ve memeliler arasında en yüksek hız olduğunu ifade etti.