Buğdaya Karadeniz’den çıkış yolu aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Buğdaya Karadeniz’den çıkış yolu aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 07:00

Ukrayna ve Rusya savaşı yüzünden büyüyen tahıl krizine karşı sesler yükseliyor. Batı’ya ilaveten Çin de tahılın tedariki için Karadeniz’de gemilere ‘yeşil koridor’ açılmasını dile getirmeye başladı.

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen buğday üreticileri Rusya ile Ukrayna’nın aralarında üç aydan bu yana süren savaş yüzünden dünya açlık krizi riskiyle karşı karşıya. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin bir aylık dahi tahıl stoku kalmadığı bir ortamda Batılı ülkelerin yanı sıra Çin de, sesini yükselterek Karadeniz limanlarından tahıl ihracatına ‘yeşil koridor’ uygulamasıyla çıkış yolu bulunmasını istedi. Rusya ile Ukrayna ise açılmayan limanlar yüzünden birbirini suçlamaya devam ediyor.

Buğdaya Karadeniz’den çıkış yolu aranıyor


AB AĞIR ELEŞTİRDİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen dün Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada Moskova’nın gıda güvenliği meselesini Ukrayna savaşında silah olarak kullandığını söyleyerek, “Durum, 1930’lu yıllarda Sovyet rejiminin uyguladığı açlık politikasını anımsatıyor. Rus ordusu, Ukrayna’ya girdiği bölgelerde tahıl rekoltesi ile tarım araçlarını çalıyor. İşgal edemediği bölgelerde tahıl silolarını füzelerle vurarak yapay kıtlık yaratmaya çalışıyor. Ukrayna’nın Karadeniz’deki limanlarının hâlâ kapalı kalması da Moskova’nın izlediği gıda kıtlığı politikasının parçası” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Öte yandan Çin de Ukrayna limanlarına ablukaya tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi de tahıl krizine bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söyleyerek, “Uluslararası topluluk, gıda krizine çözüm bulmak için işbirliği yapmalı. Taraflar ateşkese zorlanmalı. Limanlardan tahıl ihracatının başlayabilmesi için yük gemilerine yeşil koridor uygulanmasına geçilmeli” dedi.

RUSYA: YAPTIRIMLARI KALDIRIN AÇALIM

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, “Ukrayna limanlarının tahıl ihracatına açılması görüşmelerine hazırız. Bunun için Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılması gerek. İkinci önemli husus Ukrayna’nın limanlar çevresine döşediği mayınları temizlemesi lazım” diye konuştu. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Aleksey Arestoviç, Karadeniz sularına mayınların Ruslar tarafından bırakıldığını belirterek, “Rusya, dünyada kasıtlı gıda kıtlığı yaratma peşinde. Ukrayna limanları Rus savaş gemileri tarafından bloke edilmişken tahıl ihracatı mümkün değil. Karadeniz’de dolaşan mayınlar da onların işi” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!