Güncelleme Tarihi:
CNN’in bazı üst düzey yetkililere dayandırarak, Obama’nın Esad gönderilmeden IŞİD’in yok edilemeyeceğine kanaat getirerek strateji değiştirdiği yönünde yayımladığı haber, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından yalanlanmıştı. Suriye’de yaşananlara Esad’ın yönetim şeklinin sebep olduğunu belirten Hagel, buna rağmen Esad’ın üstesinden gelinmesinin IŞİD’i yok etmeye yetmeyeceğini ifade etti. Hagel, “Esad tabii ki denklemin bir parçası ancak Suriye'nin doğusunda, Irak'ın batı ve kuzeyinde IŞİD'in kontrol ettiği yerlere bakarsanız eğer bugün Esad’ı değiştirseniz dahi bu tüm dinamikleri hızlı bir şekilde değiştirmez, özellikle Suriye'de” demişti.
G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Avustralya'nın Brisbane kentinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, bu konuya da değindi.
Davutoğlu’nun açıklamalarından satır başları:
Bu haberi (CNN haberi) ben de gördüm. Yarın Obama ile görüştüğümüzde bu konuyu ele alırız. Ancak haberin muhtevasına baktığınızda, doğru bir yaklaşımı yansıtıyor. Biz en başından itibaren, Suriye ve Ortadoğu ile ilgili bütünlük içinde bir stratejiyi tavsiye ettik. Suriye'deki problem sadece askeri terör siyasi problem değildir, hepsinin içinde olduğu, bir rejimin halkını acımasızca katletmesiyle karşı karşıyayız.
Terör yapılanması geçen sene yoktu, 2013 Mart'ında dahi yoktu, IŞİD ilan edildi. Esad rejiminin işlediği insanlık suçları ve siyasal boşluk alanında. Özellikle son aylarda ABD ile yaptığımız istişareler vardı.
Mesela Kobani'ye noktasal bir müdahale yeterli olmaz, bugün Suriye'ye kapsamlı çözüm bulunmazsa, IŞİD gider başka bir örgüt gelir.
Yeni bir siyasal yapının doğması, bu konuda yaptığımız vurgular istediğimizi bulmuyordu dünya kamuoyunda. Bu sorunlar mülteci sorununa yol açtı. Mesela güvenli bölgeyle ilgili biz 2011'de 2012'de söyledik ki bu kadar mülteci komşu ülkelere gidilmesin diye.
yine uçuşa yasak bölge. Halep'te uçuşa yasak bölge olsaydı bugün olanlar yaşanmazdı. Bugün Kobani'ye çözüm bulalım, yarın başka yere çözüm bulalım dediğinizde, mukabelede bulunmak çok zor. Irak'ta da Suriye'de de temel problem, bir toplumsal kesimin sistemin dışına itilmesiydi.
TANER YILDIZ'IN İSTİFASI
Bakanların performansı, istifa edip etmeyecekleri muhalefetin işi değildir. Sayın Taner Yıldız'ın enerji bakanlığı döneminde neler yapmış olduğunu, şimdi başbakan, geçmişte kabine arkadaşı olarak bilen benim.
Seçimlerde yenilgi ardına yenilgi yaşamaları sonrasında niye kendilerinin etik davranış sergilediklerini sorgulamak lazım.
Türkiye’nin enerji politikaları konusunda son yıllarda ne kadar büyük bir hamle yapmış olduğunu birçok uluslararası forumda Türkiye'nin enerjinin kilit oyuncusu olarak görüldüğünü
Orada ihmali kimin vardır kimin yoktur, bunları bizzat Ermenek'e giderek alanda takip ettim. Hem Ankara'da yoğun brifingler aldım. Bunun dışında iş güvenliğiyle alakalı reform paketini açıkladık.
Kimin orada ihmali olduğunu benden daha iyi takdir edecek kimse yok. Enerji bakanımızın verdiği cevap, siyasi etik içinde verilen cevaptır. Atılacak adımlarla ilgili takdir yetkisi bize aittir.
IRAK
Hem bağdat'a hem erbil'e gideceğim, o zaman ilişkileri gözden geçireceğiz. Yıllık 12 milyar dış ticaret fazlası veriyoruz. Enerji büyük bir imkan Irak'ta.
İnşallah Irak üzerinde oturduğu hazineyi kullanabilir. Irak'ta petrol ve doğalgaz konusunda ortak tavır olursa siyasi sorunları çözmeye yarar sağlar.