Güncelleme Tarihi:
Dün Afrika kıtasının orta kesimleri ve doğusunu karanlık ve soğuk içinde bırakan bin yılın en uzun Güneş tutulması ise Haiti’deki şiddetli depremin ardından meydana geldi.
Sonraki 3043 yılında
TSİ 07.14’te Orta Afrika Cumhuriyeti’nin batısı ve Çad’ın güneybatısında başlayan Güneş tutulmasında Ay’ın gölgesi, Uganda, Kenya ve Somali’nin güney ucuna geçti, Hindistan ve Çin’e doğru Hint Okyanusu’nda yoluna devam etti. Hint Okyanusu’nda en uzun süre meydana gelen tutulma 11 dakika 8 saniye sürdü. NASA’nın verdiği bilgiye göre, 23 Aralık 3043’e kadar böyle uzun Güneş tutulması meydana gelmeyecek. TSİ 10.59’da sona eren tutulma, Dünya yüzeyi boyunca 12 bin 900 km yol kat etti.
Uzmanlar: Alakası yok
HAİTİ’yi yerlebir eden şiddetli depremden 3 gün sonra dün yaşanan Güneş tutulmasını uzmanlar şöyle yorumladı:
* Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: “Halkalı Güneş tutulmasıyla depremin alakası yok. Konuşmaya bile gerek yok. Ama bu fırsatla şunu söylemek isterim. ‘İstanbul’da en fazla 7’lik deprem olacak’ deniyor. Önceden de 8 deniyordu. Aslında 7’lik deprem de yok. Yeşilköy’den Silivri’ye kadar uzanan 70 km korkutan fay. Bunun 35 kilometrelik kesiminde fay sürünerek akıyor. Enerji biriktirmiyor. Gerisinde kalanda da 6-6,5’luk deprem olabilir. Emlak satışları için yapılıyor bunlar.”
* Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Güneş’in yer üzerindeki etkileri çok az. Daha önce yan yana gelince kıyamet kopacak dediler. Bir şey olmadı. Ay’ın böyle bir etkisi var deseler daha mantıklı olur.”