Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan bir araştırma, burada yaşayan Türklerin kültürel faaliyetlere ilgisinin Almanlardan daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Berlin Hür Üniversitesi'ne bağlı Kültür ve Medya Yönetimi Enstitüsü tarafından 540 Türk arasında yapılan araştırmaya göre, Türklerin üçte biri kültürel etkinliklerle yoğun şekilde ilgileniyor. Bu da Berlin'de yaşayan Almanların kültüre duyduğu ilgiden daha fazla.
Enstitü başkanı ve araştırma sorumlusu Prof. Klaus Siebenhaar, araştırma için 54 soruluk anket formu hazırladıklarını ve sonuçların Dortmund kentinde yapılan diğer bir araştırmayla benzerlik gösterdiğini belirterek, "Türkler arasında kültüre ilgi Almanlardan daha fazla" dedi.
Siebenhaar, Berlin'de yaşayan Türklerin en az Almanlar kadar kültürel programları takip ettiğini ve en az Almanlar kadar kültürel faaliyetlerde bulunduğunu kaydetti.
KÜLTÜRE EN ÇOK 14-29 YAŞ ARASI İLGİ DUYUYOR
Kültürel program ve faaliyetlere ilginin özellikle 14-29 yaş arasındaki Türklerde çok daha fazla olduğunu, 50 yaşın üzerindeki Türklerde ise dil yetersizliği nedeniyle doğal olarak daha düşük seyrettiğini belirten Siebenhaar, Türklerin en fazla müzelere ve tiyatro oyunlarına, en az da klasik müzik konserlerine ilgi duyduğunu söyledi.
Türklerin sadece yüzde 17'sinin kültürel program ve faaliyetlerle ilgilenmediğine, genç nesilin bu tür faaliyetlere daha fazla ilgi gösterdiğine işaret eden Siebenhaar, Türklerin genelde hem Alman, hem de Türk medyasına ilgi gösterdiğini, yerel "B.Z" gazetesi ile "Berliner Morgenpost" ve Bild gazetesini okuduğunu, radyo olarak ağırlıklı olarak Alman radyosu KISS FM ile RBB ve Metropol FM'i dinlediğini kaydetti.
YÜZDE 90 KABUL GÖRMEDİĞİNE İNANIYOR
Türkçe kültürel programlardan Türklerin yüzde 43'ünün, Alman kültürel programlardan yüzde 59'unun memnun olduğuna da dikkat çeken Siebenhaar, Türklerin yüzde 57'sinin Alman toplumuna çok iyi ya da iyi uyum sağladığını, yüzde 16'sının ise uyum sağlayamadığını düşündüğünü, ancak yüzde 90'ının Alman toplumunda yeterli derecede kabul görmediğine inandığını vurguladı.
BERLİN EYALETİ BAŞBAKANI WOWEREİT'E ELEŞTİRİ
Araştırma ekibine danışmanlık yapan Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu da Türkler arasındaki uyum isteğinin bazı politikacıların tahmin ettiğinden çok daha fazla olduğunu belirterek, bu nedenle gerçeklerin gösterilmesi açısından bu tür araştırmaların çok önemli olduğunu söyledi.
Bu araştırmanın, ülkede yaşayan Müslüman göçmenleri eleştiren eski Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin ile ilgili tartışmalar başlamadan önce yapıldığını ifade eden Mutlu, Berlin eyalet hükümetini ve Berlin Eyaleti Başbakanı Klaus Wowereit'ı da bu araştırmaya yeterli ilgi göstermemekle suçladı.
Uyumun iki yönü olduğunu, olumsuz yanlarının yanı sıra araştırmanın gösterdiği gibi aydınlık bir tarafının da bulunduğunu kaydeden Mutlu, bu tür olumlu sonuçları ortaya koyan ve büyük paralar harcanarak yapılan araştırmaların çekmecelerde kaybolduğunu, bunların basında yer alması gerektiğini belirtti.