Güncelleme Tarihi:
Ölümden sonra ne olduğu; insanoğlunun çağlardır aklını kurcalayan, en merak edilen konuların başında geliyor. Bazılarımız bu konuya kafa yorarken daha olumlu bir düşünce sistemi benimseyerek, hayatın ilaniyahe bir düzlem olduğuna inanıyor; bazılarımız ise dünya yaşamının bir sonu olduğuna ve ölümden sonra yaşamın mümkün olmadığına inanıyor.
ORGAN NAKLİ UYGULAMALARINI GELİŞTİREBİLİR!
Bilimsel makalelerin yer aldığı biorxiv sitesinde bu ay, ölümden sonra genlerin aktivitesini inceleyen iki araştırma yayımlandı. Makalelerde yer alan bulgulara göre, öldükten sonra binden fazla gen aktif bir şekilde faaliyetini sürdürebiliyor.
Bilim adamları, ölüm algımızı yeniden tanımlamaya katkıda bulunabilecek bu buluş sayesinde organ nakli uygulamalarında da gelişme sağlanabileceğinden umutlu.
FARE VE ZEBRA BALIĞINI İNCELEDİLER
Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ölümden sonra genlerin aktivitelerini gözlemlemek için deneylerinde fare ve zebra balığını kullandı.
Hayvanların canlı hücrelerindeki aktif genleri, hücresel faaliyetleri izleyen bir cihaza aktaran araştırmacılar; aktif genlerin mesajcı RNA'daki genetik bilgiyi geçici olarak kopyaladığını keşfetti. Diğer bir bulguya göre, genlerdeki mesajcı RNA oranı arttıkça genin aktifliği de artıyor.
Ölü fare ve zebra balığının genlerindeki mesajcı RNA'ları analiz eden bilim adamları, 1063 genin aktivitesini halen sürdürmekte olduğunu kanıtladı. Bulgulara göre, ölen hayvanların genlerinin çoğu yarım saat içinde tekrar faaliyete geçmiş, genlerin bir kısmı ise bir ya da iki gün içinde yeniden aktif hale gelmiş.