Güncelleme Tarihi:
‘HACİVAT ve Karagöz, Anvers Mültecileri’ adlı tiyatro gösterisi, Brüksel’de Yunus Emre Enstitüsü ve Ras El Hanout Derneği tarafından düzenlendi. Bu yıl Osmanlı kültürünü ana tema olarak belirleyen ‘3. Salam Alaycum’ festivali çerçevesinde sahnelenen oyunun yanı sıra meddah gösterisi ile Osmanlı dönemi mimarisiyle ilgili İstanbul ve Bursa fotoğrafları sergisi gerçekleştirildi.
Tiyatro oyununu sahneye uyarlayan Salim Haouach, ‘Hacivat ve Karagöz, Anvers Mültecileri’ oyunuyla mülteci sorununa dikkati çekmek istediğini belirtti.
Haouach, geleneksel Türk tiyatrosunun iki önemli karakteri olan Karagöz ve Hacivat üzerinden Osmanlı İmparatorluğu döneminde hakim olan farklı dil ve dinden insanların bir arada sorunsuz bir şekilde yaşamasına atıfta bulunarak bunun bugün de mümkün olduğu mesajını aktarmak istediğini söyledi.
BİRLİKTE YAŞAMA ÖRNEĞİ
Yunus Emre Enstitüsü Brüksel Müdürü Rahmi Göktaş da Karagöz ve Hacivat’ın Türk tiyatro geleneğinin temelinde yer aldığını, bu festivalle başta gençler olmak üzere tüm topluma, sanattaki komedi unsurlarını kullanarak birlikte yaşama örneklerini göstermek istediklerini anlattı.
Brüksel’de ilk defa Fransızca olarak sahnelenen Karagöz ve Hacivat oyununa Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu ve Molenbeek Belediye Başkanı Francoise Schepmans da katıldı. Vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören Karagöz-Hacivat ve meddah gösterisi, yıl içinde seyirciyle buluşmaya devam edecek.