Güncelleme Tarihi:
Serbest kalan gazetecilerden Nicolas Henin, “Nemouche, şarkı söylemediği zaman, sabah ezanına kadar işkence ediyordu” dedi.
Le Monde gazetesi, hafta sonu baskısında, Fransız iç istihbaratının, Paris anti-terör hakimlerine aktardığı, Nemouche dosyasına ait tutanak ve tanıklık belgelerindeki detaylara yer verdi.
Cihatçıların elinden kurtarılan 4 Fransız gazeteci Didier François, Edouard Elias, Nicolas Hénin ve Pierre Torres’in gizli servis elemanlarına 20 Nisan 2014 tarihinde anlattıkları tanıklıklara dayanan belgede, Brüksel katili Nemouche’un, batılı tutsakların hücresinde gardiyan olduğu ortaya çıktı.
Haziran 2013’te rehin alınan ve bir yıla yakın cihatçıların elinde rehin kaldıktan sonra Nisan 2014’te serbest bırakılan Fransız gazeteciler Nemouche’un, cezaevine çevrilen Halep Oftalmoloji Hastanesi’ndeki hücrelerde batılı rehinelere gardiyanlık yaptığını anlattı. Tutanaklara göre Nemouche, Temmuz-Aralık 2013 tarihleri arasında IŞİD’in batılıları gözlemekten sorumlu elemanıydı.
"ŞARKI SÖYLEMEDİĞİ ZAMAN İŞKENCE EDİYORDU"
Le Monde’un haberi üzerine, çalıştığı Le Point dergisine konuyla ilgili bilgi veren eski rehine gazeteci Nicolas Hennin, Nemouche’un gardiyanlık yaptığını doğruladı.
Le Point dergisi Henin’ın tanıklığını, “Halen IŞİD’in elinde bulunan 20 kadar rehinenin güvenliği için bu bilgilerin gizli tutulması gerekiyordu. Bunu serbest kalan 4 gazeteci talep etmişti. Ancak Le Monde’un haberi üzerine yayınlamaya karar verdik” diyerek yayınladı.
Nicolas Henin, Le Point’a Nemouche’un gardiyan olduğunu ve sabahlara kadar süren işkencelere katıldığını anlattı:
“Nemouche şarkı söylemediği zaman işkence yapıyordu. Bizim hücremizin hemen yanındaki 50 kadar Suriyeli tutukluyu terörize etmek için gelen küçük grubun üyesiydi. Her gece benim de sorgulandığım hücrede darbeler yağmur gibi yağıyordu. İşkence gece boyunca, sabah ezanına kadar sürüyordu. İşkence sırasında tutukluların bağırması karşısında zaman zaman fransızca yanıt veriyordu”
BUNLARI AÇIKLAMAK ÇOK TEHLİKELİ
Bu bilgilerin açıklanmasına şiddetle karşı çıkan diğer eski rehine gazeteci Dider François ise, “Bunları açıklamak çok tehlikeli. Bu yürümekte olan soruşturma, tanıklar ve halen onların ellerinde bulunan 20 kadar rehine için büyük bir tehlike yaratır. Teröristler, polisin elinde olabilecek bilgiler konusunda uyarılır. Böylece kendilerini korumaya alırlar” diye konuştu.
Batılı rehineleri gözetlemekle görevli olan Nemouche’un, Suriye’den ayrılarak Fransa’ya dönüşü bir görev mi, yoksa Nemouche Brüksel’deki saldırıyı tek başına mı kararlaştırdı, bu sorunun yanıtı henüz açıklığa kavuşmadı. Nemouche, 29 Temmuz’da Fransız makamları tarafından Brüksel polisine iade edilmişti.