Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 00:00
Demokratların başkan adayı Barack Obama, Berlin’deki konuşmasını ABD eski başkanı Ronald Reagan gibi Brandenburg Kapısı önünde yapmak isteyince Almanya ikiye bölündü. Alman Sosyal Demokratlar, Obama’ya tam destek veriyor. Başbakan Merkel başta olmak üzere Cumhuriyetçilere daha yakın olan Alman muhafazakarlar ise buna karşı.
ABD’de Demokratların başkan adayı olan Barack Obama’nın 24 Temmuz’da Almanya’nın başkenti Berlin’e gelmesi ve
seçim kampanyası dahilinde transatlantik ilişkiler üzerine bir konuşma yapması planlanıyor. Avrupa ile yeterince ilgilenmediği eleştirilerine bu şekilde cevap vermek arzusunda olan Obama, dostluk mesajını, Berlin’deki tarihi "Brandenburger Tor" (Brandenburg Kapısı) önünde vermek istiyor. Almanlar şimdi simgesel önemdeki tarihi anıtın yabancı bir siyasetçi tarafından "seçim malzemesi" yapılmasına izin verip vermeyeceklerini tartışıyorlar.
Biz Kızıl Meydan’a gitmiyoruzİdeolojik olarak ABD’deki Cumhuriyetçilere daha yakın olan Alman muhafazakarları, Obama’nın talebine karşı
çıkıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Obama’yı ağırlamaktan mutluluk duyacağım. Ama Alman birliğinin tarihi bir simgesi önünde seçim mitingi düzenlemesi yanlış olur. Bu konudaki anlayışımız sınırlı" dedi. Merkel’in sözcüsü Thomas Steg şu açıklamayı yaptı:
"Bu biraz tuhaf bir girişim. Seçim kampanyasını yurtdışına taşımak, yurtdışında miting düzenlemek sıradışı şeyler. Hiçbir Alman siyasetçi, Washington’daki National Mall’da (şehrin merkez parkı) veya Moskova’daki Kızıl Meydan’da miting yapmayı aklına bile getirmez. Çünkü bu uygun görülmez."
Alman yetkililer de son günlerde "siyasi adayların değil, sadece seçilmiş yabancı liderlerin" anıt önünde konuşma yapabileceğini vurgulayan açıklamalar yapıyor; ama Obama, Alman muhafazakarları kırmak pahasına da olsa talebinden vazgeçmezse, onu engelleyecek kimse yok. Çünkü Obama’ya bu izni verebilecek olan tek makam, Sosyal Demokratların yönettiği Berlin Belediyesi. Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, kararın resmileşmediğini, ancak Obama’nın Brandenburg Kapısı önünde konuşmasını kendisinin de desteklediğini salı günü açıkladı.
Şimdi birleşmenin simgesi
KAISER 2. Friedrich Wilhelm’in 18. yüzyılın sonunda "barış simgesi" olarak inşa ettirdiği Brandenburg Kapısı, 2. Dünya Savaşı’nda ağır hasar görmüştü. Berlin Soğuk Savaş sırasında bölününce kapatılan kapı, 1989’daki birleşmeyle birlikte yeniden açıldı. Yıllarca, Almanların bölünmüşlüğünün simgesi olan kapı, yine siyasi bir bölünmeye yol açıyor.
İki Almanya’nın birleşmesinin ardından kapının üstündeki atlı savaş arabası heykeli de, 1989’da batıdan doğuya çevrilmişti. ABD Başkanı Ronald Reagan’ın, 1987’de, "Bay Gorbaçov, bu duvarı yıkın" diyerek Sovyet lidere Brandenburg Kapısı önünden seslenmesi tarihe geçmişti. Reagan gibi, Barack Obama’nın bir diğer idolü olan ABD Başkanı John F. Kennedy de, 1963’teki ziyareti kapsamında geldiği Schöneberg semtinde Almanca "Ben bir Berlinliyim" diyerek Almanların gönlünü kazanmıştı.