Bozuk süt idam ettirecek

Güncelleme Tarihi:

Bozuk süt idam ettirecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2009 00:00

Çin'de bozuk süt nedeniyle 6 bebek yaşamını yitirmiş, 300 bin bebek de hastalanmıştı. Bozuk süt nedeniyle yargılanan üç kişiye idam cezası verildi

Çin'in Hebei eyaletinde bir yerel mahkeme Zhang Yujun adlı bir kişinin süt tozuna melamin adlı kimyasal karıştırdığını ve bunu bilinçli olarak yaptığı sonucuna vardı. Yujun kamu sağlığını tehdit etmekten ölüm cezasına çarptırıldı.

GENEL MÜDÜRE ÖMÜR BOYU

Zehirli mama skandalının merkezindeki üretici şirket Sanlu Grup'un bayan genel müdürü Tian Wenhua da, sahte ya da standart dışı ürünler üretmek ve satmak suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi.

Tian Wenhua ile birlikte yargılanan 3 eski Sanlu yöneticisi de 5 ile 15 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Skandalla ilgili olarak birçok şirkete yargı yolu açılmıştı.

Haberin Devamı

MELAMİN NEDİR, NEDEN SÜTE KATILDI?

Gıda maddelerinde kesinlikle kullanılması yasak olan melamin nedir?

Melamin, bir Alman bilim adamı tarafından 1830'lu yıllarda ayrıştırılan, beyaz toz halinde bulunan, zamk ve plastik yapımında kullanılan kimyasal bir maddedir.

Bu kimyasal süt veya süt tozuna neden eklenir?

Uygun özellikleri taşımayan veya çok fazla su katılmış süt, melamin eklendiğinde, protein düzeyi ölçümlerinde sınavı geçiyor. Yani aslında protein düzeyi düşük olmasına rağmen sanki yüksekmiş gibi görülüyor. Çünkü protein düzeyi, sütün azot seviyesiyle ölçülüyor ve melamin azot yönünden zengin bir kimyasal.

Melaminin katıldığı zehirli sütten kimler etkilendi?

Çin'de en az 6 çocuk bu yüzden öldü, yaklaşık 300 bin çocuk hastalandı. Hastalananların yüzde 80'den fazlası 2 yaşın altındaydı. En savunmasız olanlar, sadece sütle beslenen küçük bebeklerdi.

Haberin Devamı

Kimler süte melamin kattı?

Bu işin sorumluları arasında, sütü çiftliklerden mandıra şirketlerine ulaştıran aracıların bulunduğu belirtiliyor. Bugün mahkum olanlar, piyasada ucuz süt tozu ile tanınan Sanlu firmasının üst düzey yetkilileriydi. 22 Çin firmasının melaminli süt ürünleri sattığı ifade ediliyor.

Melaminli süt ürünlerini hangi ülkeler aldı?

Çoğunluğu Asya ve Afrika ülkeleri olmak üzere 20'den fazla ülke ve bölge, bu ürünlerden aldı; Bangladeş, Butan, İngiltere, Brunei, Burundi, Kanada, Çin, Fransa, Gabon, Gana, Hong Kong, Hindistan, Japonya, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Güney Kore, Tayvan, Tanzanya, Togo, Vietnam ve Yemen. Skandalın patlak vermesiyle bu ülke ve bölgeler, ürünleri toplattı ve satışını yasakladı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!