Güncelleme Tarihi:
Yüksek Temsilci Christian Schmidt’in “Bonn yetkilerini” kullanarak, uzun zamandır tartışma konusu olan seçim yasasını “dayatma” yoluyla değiştireceğine dair haberler üzerine Boşnak siyasi partileri, taraftarlarını başkentteki Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) önünde toplanmaya çağırdı. Önceki günkü gösterilere binlerce kişi katılırken, protestolar olaysız geçti.
NEDEN TEPKİ ÇEKİYOR
Schmidt’in 2 Ekim’de yapılacak seçim öncesi seçim yasasını yetkilerini kullanarak tek başına değiştireceği iddia ediliyor. Konuya dair ne Schmidt ne de OHR’den henüz bir açıklama yapılmadı. Ülkenin üç kurucu unsurundan olan Hırvatlar “yeterince temsil edilmedikleri” şikâyetiyle yasada değişiklik isterken, şu ana kadar bu yönde Boşnak partileri ile uzlaşı sağlayamadılar. Yasa karşıtları değişikliğin, Hırvat ve Sırplar lehine olduğunu; aşırı milliyetçi, ayrılıkçı partilerin ciddi kazanım elde ederek ülke bütünlüğünü tehlikeye atacağını savunuyor.
BONN YETKİLERİ NEDİR
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Schmidt’in seçim yasasında değişiklik yapma planına tam destek verdiğini açıklamıştı. AB tarafından atanan ve 1992-1995 savaşını bitiren Dayton Antlaşması’nı denetlemekten sorumlu Yüksek Temsilci, 1997 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde, gerekli yasal değişiklikleri dayatmak ve anlaşmayı ihlal eden devlet yetkililerini görevden almak gibi geniş yetkilerle donatılmıştı.
BOSNA İLE KRİZE NEDEN OLAN KÖPRÜ AÇILDI
Hırvatistan, bir dönem Bosna Hersek ile krize neden olan Peljesac Köprüsü’nü dün hizmete açtı. Hırvatistan’ın en güneyi ile kuzeydeki topraklarını bağlayan köprü; Bosna Hersek’in denize kıyısı bulunan tek şehri Neum’a deniz ulaşımını olumsuz etkileyebileceği ve Bosna’nın transit trafiğini azaltacak endişesiyle Saraybosna’nın tepkisini çekiyordu.