Güncelleme Tarihi:
Washington Anıtı'nın da içinde yer aldığı araziye sınırlı sayıda Kızılderili çadırı kurmalarına izin verilen yerliler, cuma günü bir yürüyüş yaparak, seslerini daha güçlü şekilde duyurmayı amaçlıyor.
Petrol boru hattı ile ilgili yasal süreçte Trump yönetiminin gelmesinin ardından ellerinde fazla koz kalmayan bölge yerlileri, Kuzey Dakota'da başlattıkları eylemlerinin bir bölümünü başkent Washington'a taşıyarak ulusal medyanın dikkatini çekmek istiyor.
Amerikan medyasına açıklamalar yapan bazı yerliler, ABD Başkanı Donald Trump'ın onayladığı boru hattı projesinin kendi su kaynaklarına zarar vereceğini ve gerekli düzenlemeler için eylemlerine devam edeceklerini dile getirdi.
- HÜKÜMET İLE YERLİLER KARŞI KARŞIYA
ABD'de geçen yıldan bu yana büyük tartışmalara ve protesto gösterilerine neden olan Kuzey Dakota Petrol Boru Hattı Projesi, bir süredir Amerikan yerlileri ve çevrecilerle ABD hükümetini karşı karşıya getirmiş durumda.
Kuzey Dakota'daki Standing Rock Sioux Kızılderili kabilesi, daha önce hükümet ile yapılan anlaşmaya ve çevresel nedenlere işaret ederek, ağustos ayında ABD hükümetine karşı dava açmış ve projeyi durdurmayı başarmıştı. Ancak ABD'deki bir federal temyiz mahkemesi ekim ayında söz konusu kararı iptal etmiş ve projenin tamamlanmasına olanak sağlamıştı.
Eski ABD Başkanı Barack Obama, görev süresinin bitimine bir ay kala, aralık ayında ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) tarafından projenin durdurulduğunu açıklamıştı. Trump ise Beyaz Saray'daki ilk haftasında hem Kuzey Dakota petrol boru hattı hem de Obama'nın 6 yıldır onaylamadığı Keystone XL petrol boru hattı için Başkanlık Kararnamesi imzalayarak, projelerin önündeki engelleri ortadan kaldırmıştı.
Bu karar üzerine yerliler ve çevre kuruluşları, boru hattının bazı yerlerinde ve ABD'nin farklı şehirlerinde projeyi protesto etmek için gösteriler düzenlemeye devam ediyor.