Güncelleme Tarihi:
Konuyla ilgili Avam Kamarası’nda konuşan Bakan May, söz konusu araçların kamu güvenliği için tehlike arz ettiğini ve Londra’da kullanılmasının halkın polise olan güveninin azalmasına neden olacağını söyledi. Bu nedenle de yasa değişikliğini reddetti. İçişleri Bakanı, kendisine sunulan verilerin bu polis araçlarının kullanımın körlük ve omurga yaralanmaları gibi ciddi tıbbi risklere neden olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
HALKIN RIZASI ŞART
İçişleri Bakanı May, “Bu ülke tarih boyunca polis faaliyetlerini halkın rızasıyla düzenlemekten gurur duydu ve TOMA tartışmaları da bu çerçevede ele alınmalı. İçişleri Bakanı olduğumdan beri polis teşkilatlarına suç oranlarını azaltmak ve sokaklarımıza düzen getirmek için ihtiyaç duydukları tüm yetki ve araçları sağlamakta kararlı davrandım. Ancak tıbbi ve bilimsel kanıtlar herhangi bir aracın ciddi zararlara yol açabileceğini gösteriyor ve sağlayacağı yararı da ortaya koyamıyorsa bu aracın kullanmına izin vermem söz konusu olamaz. Böyle bir izin vermem polis faaliyetlerinin halkın rızasıyla yapılacağı yönündeki tarihi prensibi de riske atar” dedi. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, Almanya’dan 200 bin Sterlin’e ikinci el üç adet TOMA satın almıştı.
SADECE KUZEY İRLANDA’DA SERBEST
Britanya’da Kuzey İrlanda bölgesi dışında polisin tazyikli su sıkan zırhlı araç kullanması yasak. 2011 yılında şehirde yaşanan isyanlarda polisin yetersiz kalmsı sonucu “Metropolitan Polis Teşkilatı’na TOMA alınması” için bir dizi kampanya başlatıldı, ancak bu girişimler söz konusu araçların toplum güvenliği için tehlike oluşturduğunu düşünenlerin protestoları ile karşı karşıya kaldı.