'Borat'ın başı yine dertte

Güncelleme Tarihi:

Boratın başı yine dertte
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 15:01

İnternet ünlüsü Mahir Çağrı'nın "Borat" filminin Kazak gazeteci karakterini kendisinden kopya etmekle suçladığı İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen'in başı şimdi de, filmin çekiminde rol alan köylülerle derde gidi.

Haberin Devamı

ABD'de gösterime girdiği geçen haftadan bu yana yoğun ilgiyle karşılaşan "Borat" filminde rol alan Romanya'nın uzak dağ köyü Glod'un sakinleri, komedyenin kendilerini sömürdüğünü, tecavüzcü, kürtajcı, fuhuş yapan ve ensest ilişkiye giren insanlar olarak tanıttığını ileri sürerek, Cohen'e ve filmin yapımcılarına dava açmayı planladıklarını söylediler.

İngiliz Mail on Sunday gazetesinin haberine göre, aldatıldıklarını ve filmin içeriği hakkında kendilerine doğru bilgi verilmediğini düşünen Karpatlar'ın yoksul köylüleri, gösterime girdiği ilk hafta sonu ABD'de 27 milyon dolar gişe hasılatı sağlayan filmde rol almaları için kendilerine sadece 15'er ley (yaklaşık 8 YTL) verildiğini belirttiler.

Yapımcıların, filmin içeriğine ilişkin kendilerine yalan söylediğini belirten köy sakinleri, yoksulluk ve tecrit edilmiş yaşamlarıyla dalga geçen komedi filminin yerine bir belgesel çekildiğini sandıkları için rol aldıklarını kaydettiler.
Filmde rol alan engelli köy sakini Nicu Tudorache, "enayi yerine konulduklarını, ne olup bittiğini anlatmadıklarını" belirterek, "Bizi ilkel, uygarlıktan nasibini almamış insanlar olarak gösterdiler. Şimdi milyonlar kazanıyorlar, ama bize sadece 15 ley verdiler" dedi.

Haberin Devamı

Söz konusu filmi çeken Amerikalı yapımcılara yardımcı olan bir Rumen film şirketinin, Cohen ve yapımcıların köyün ilkokuluna bilgisayar ve para yardımı da yaptıklarını açıklamasına karşın, köy sakinleri bunun doğru olmadığını söylediler.

"Borat" filminin iki Amerikalı figüranı, kısa süre önce, filmde gülünç duruma düşürüldükleri gerekçesiyle, yapımcılar aleyhinde dava açmışlardı.

İsminin açıklanmasını istemeyen iki davacı, filmde kimliklerinin açıklanmaması ve filmin ABD'de gösterilmemesi koşuluyla rol almayı kabul ettiklerini belirtmişlerdi.

Filmin kendilerini aşağıladığını, sıkıntıya girmelerine ve çevrelerinde kötü gözle bakılmalarına neden olduğunu ileri süren gençler, istedikleri maddi ve manevi tazminat bedelini açıklamamışlardı.

"İnternet Mahir" olarak tüm dünyada ün kazanan Mahir Çağrı da, kendisinden esinlendiği söylenen İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen'in yarattığı kurgu karakter "Borat" tiplemesinin kendisini tüm dünyaya kötü tanıttığını savunarak, Cohen'e dava açmayı düşündüğünü bildirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!