Bombalanan Kiev’de tahliye gündemde

Güncelleme Tarihi:

Bombalanan Kiev’de tahliye gündemde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2022 07:00

Moskova’nın, altyapısını hedef aldığı Kiev’deki yaşam şartlarının İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin kuşattığı Leningrad şehrini andırmasından endişe ediliyor. Ukraynalı yetkililerin uyarıları arttı.

Haberin Devamı

Rusya’nın 255 günden bu yana Ukrayna’ya diz çöktürmek ve Rusya eksenine geri çekmek için yürüttüğü savaş tüm şiddetiyle devam ederken, ülkenin başkenti Kiev’in durumu, her geçen gün İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sının Leningrad (St. Petersburg) şehrine yönelik uyguladığı 872 günlük kuşatmayı anımsatmaya başladı.

12 SAAT KALA ÇAĞRI

Rus ordusunun 10 Ekim’den bu yana füze ve dronlarla Kiev’deki hayati öneme sahip altyapıyı yok etmesi neticesinde Ukrayna yönetimi, 3 milyon insanın şehirden tahliye edilmesinin zorunlu hale geleceğini konuşmaya başladı. 4 milyon insanın yaşadığı Kiev için asıl kritik günler 15 Kasım sonrası başlayacak. Bu tarihten itibaren Kiev’de gündüz ve gece sıcaklık, eksi derecelere düşecek. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in sivil halk açısından yakında yaşanamaz yer haline geleceğini ilk olarak Kiev yönetiminden güvenlik dairesi yöneticisi Roman Tkaçuk açıkladı. Durumun insanlık dramı boyutunun artmaya başladığını vurgulayan Tkaçuk, “Düşman bir ayda başkent Kiev’in alt yapısını yüzde 40 oranında tahrip etti. Özellikle trafo dağıtım istasyonlarına düzenlenen saldırılar şehri elektriksiz, susuz ve haberleşmeden kesti. Saldırgan Rusya ise altyapıyı imha saldırılarına devam ediyor. Geride kalan altyapının daha fazla zarar görmesi durumunda kritik eşiğe ulaşılmasına 12 saat kala Kiev halkına ‘şehri terk edin’ çağrısı yapmak zorunda kalacağız” dedi.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI UYARDI

Kiev’de durumun kritikleştiğini Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko da duyurdu. Televizyona çıkarak halkı uyaran Kliçko, “Rusların altyapımıza yönelik saldırılarının devam etmesi halinde yakında şehir tamamen elektriksiz, susuz ve ısıtmasız kalacak. Biz önlem alıyoruz. Binlerce jeneratör ve onlar için gerekli yakıt stoku yapıyoruz. Ayrıca birkaç ay yetecek gıda stokumuz da var. Ancak önümüzde kara kış ayları var. Kiev sakinlerinin donarak hayatını kaybetmemesi için şehrin tüm semtlerinde bine yakın ısınma noktası kuruyoruz. Evinde ısınamayan halk bu noktalara gelerek ısınma ve sıcak bir şeyler içme imkânı bulacak. Aldığımız tüm önlemlere rağmen Kiev’de durumun tahammül edilemez hal almaya başlaması durumunda tahminimize göre 3 milyon sivil kırsal bölgedeki akrabalarının yanına göç etmek zorunda kalabilir” açıklamasını yaptı.

 

Haberin Devamı

LENİNGRAD’DA NE OLMUŞTU

Leningrad Kuşatması İkinci Dünya Savaşı’nda yaşandı. Sovyetler Birliği’ne savaş açan Nazi Almanyası günümüzde St. Petersburg adıyla bilinen Leningrad şehri kapılarına dayanmıştı. Kızıl Ordu şehri teslim etmeyi reddedince 8 Eylül 1941’den 27 Ocak 1944 tarihine kadar 872 gün sürecek kuşatma başladı. Günümüzde Kiev gibi dondurucu soğuklarda aç ve susuz kalan Leningrad şehrinde 642 bin sivil hayatını kaybetmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!