Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban rejimini kadınlara yönelik tüm kısıtlayıcı tedbirleri “derhal kaldırmaya” çağırdı. BMGK’nın 15 üyesinin oybirliğiyle kabul ettiği kararda, özellikle Afgan kadınlara BM kurumlarına çalışma yasağı getirilmesinin “insan haklarını baltaladığı” belirtildi. Konsey, Taliban hükümetini “kadınlar ile kız çocuklarının temel hak ve özgürlüklerden yararlanmalarını kısıtlayan tüm uygulamaları hızla terse çevirmeye” çağırdı. Açıklamada kadınların, eğitim ve istihdama erişimleri ile kamusal yaşama katılım ve hareket özgürlüğünün sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı.
‘NÜFUZUNUZU KULLANIN’
BMGK ayrıca tüm devletler ve uluslararası kurumları, Talibanı uygulamalarından geri adım attırmak için rejim üzerindeki nüfuzlarını kullanmaya çağırdı. Konsey’in geçici üyelerinden Birleşik Arap Emirlikleri’nin Büyükelçisi Lana Zaki Nusseibeh, “Afgan kadınlar toplumsal hayattan silinirken dünya buna sessiz kalmayacak” dedi. Metin lehine oy kullansa da Rusya Büyükelçisi Vasily Nebenzia, Batılı devletleri “daha ciddi” önlemler almamakla eleştirdi. Nebenzia, “Batılı meslektaşlarımız, daha iddialı bir metni ve yaklaşımı engellediği için hayal kırıklığına uğradık” dedi.
TALİBAN: BASKIDAN VAZGEÇİN
Taliban’dan ise BMGK’ya, “Başarısız baskı politikasından vazgeç” cevabı geldi. Yönetimde resmi görev almasa da örgütün önemli isimlerinden olan Enes Hakkani, BMGK baskısının “her zaman başarısız olacağını” savundu. Hakkani, Konsey’i, tüm Afganları cezalandırmak yerine diplomatik ve finansal yaptırımları kaldırmaya çağırdı. Bu arada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan’daki durumu görüşmek üzere gelecek hafta Katar’ın başkenti Doha’da çeşitli ülkelerden temsilcilerin katılımıyla bir toplantı düzenleyeceklerini duyurdu.
EĞİTİMDEN, ÇALIŞMAYA YASAK ÜZERİNE YASAK
Taliban rejimi, 2022 Aralık’ta kadınların ülkedeki yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmalarını yasaklamıştı. Geçen 4 Nisan’da da kadın personelin BM için görev yapması engellenmişti. Kadın personelin yokluğunda, özellikle ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklara destek ve yardım faaliyetleri sekteye uğradı. Taliban’ın Ağustos 2021’de yönetimi ele geçirmesinden beri kadınların kamu ve özel sektörde işe katılımı kısıtlandı; orta eğitim ve üniversiteye devam etmeleri, ayrıca spor salonları ve parklar gibi kamusal alanlara girmeleri engellendi.