Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'nin Halep kentinde sivillere yönelik saldırılar nedeniyle acil toplandı.
Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Çurkin, "Muhalifler ayrılmaya başladı. Askeri operasyonlar durdu ve Halep'in doğusundaki savaş bitti. Suriye hükümeti Halep'in doğusunda yeniden kontrol sağladı" dedi.
Çurkin, bir gazetecinin "Halep'te sivillerin evlerine dönebileceğini söylediniz ama videoları görmediniz mi? Dönecek evleri kalmadı" sorusuna, "Gördüm, korkunç bir durum" diye cevap verdi.
Muhaliflerin İdlib'e gideceğini belirten Çurkin, "İdlib'i de bombalayacak mısınız?" sorusunu ise, "Lütfen daha nazik olun" şeklinde geçiştirdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise Halep'te muhalifler ve rejim güçleri arasında varılan ateşkese ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
MİSTURA: ENDİŞELİYİM
Halep'in doğusunda 50 bin sivil, bin 500'e yakın da muhalif savaşçının olduğunu ve bunun yüzde 30'nun "El Nusra savaşçıları" olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen de Mistura şunları söyledi:
"Muhaliflerin hafif silahlarını almalarına izin verilip verilmeyeceği henüz net değil, bu tartışılan konulardan birisiydi. Muhalifler İdlib'e gidecek. Muhaliflerle gitmek isteyen sivillerin ayrılmasına da izin verilmesi konusunda ısrar ediyoruz."
"Muhaliflerin İdlib'e çekileceği söylendi, peki İdlib'in de rejimin bir sonraki hedefi olmasından endişe duyuyor musunuz?" sorusuna de Mistura "Evet, endişeliyim." yanıtı verdi.
De Mistura, rejim güçlerine ve Rusya'ya BM'nin Halep'e erişimine izin vermesi çağrısında bulundu. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Konsey'de yaptığı açıklamada, bugünün Halep için son beş yıl içindeki en karanlık gün olduğunu söyledi.
Halep'in artık ölümle anılacağını anlatan Rycroft, "Önümüzdeki günlerde yüzlerce ya da binlerce kişi öldürülecek ya da akıbetleri belirsiz bir şekilde kaybolacak." dedi. Halep'te kadınların tecavüze uğramamak için intihar ettiği, insanların diri diri yakıldığı yönünde bilgiler geldiğini anlatan Rycroft, "Daha önce benzer katliamlar yaşandığında 'bir daha asla' demiştik ancak bugün aynıları tekrar yaşanıyor" ifadelerini kullandı.
Halep'in düşmesinin Esad için bir zafer olmayacağını söyleyen Rycroft, Esad'in ciddi biçimde yıktığı ve böldüğü bir ülkeyi yönetemeyeceğini ifade etti.
"Halep'in düşmesiyle savaş sona ermeyecek." diye konuşan Rycroft, "Esad, özgürlükleri için ortaya çıkan insanların kalplerini ve zihinlerini asla kontrol edemeyecek. Esad, ülkesini yıkmasına yardım eden dış güçlere her zaman borçlu kalacak" dedi.
'RAHİBE TERESA ATIŞMASI'
Toplantıda söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Halep'te yaşanan katliamları anlatarak bu suçlara destek veren Rusya ve İran'ı suçladı. Halep'in tarihi katliamlar arasına eklenebileceğini kaydeden Power, "Halep, Ruanda, Srebrenitsa ve Halepçe gibi tarihi bilincimizde onlarca yıl geçse de bir leke olacak" dedi.
İşlenen savaş suçlarından dolayı Esad ve müttefiklerinin "hiç utanç duymamalarını" da eleştiren Power, "Gerçekten sizin hiç utanmanız yok mu?" diye sordu. Bu konuşmaya tepki gösteren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Churkin de, "Power'ın konuşmasını gerçekten ilginç buluyorum. Sanki kendisi Rahibe Teresa" ifadelerini kullandı.